Tyrimas įrodo omikron atmainos „gebėjimą išvengti imuniteto, įgyto persirgus ankstesne infekcija“, teigia tyrimo autoriai, Juliet Pulliam iš Pietų Afrikos epidemiologinio modeliavimo ir analizės centro ir Harry Moultrie iš Nacionalinio užkrečiamųjų ligų centro.

Tyrimas buvo paremtas per Pietų Afrikos sveikatos apsaugos sistemą surinktais duomenimis apie 2,8 mln. koronavirusinių infekcijų, patvirtintų nuo 2020 m. kovo mėn. iki lapkričio 27 d., savo elektroniniame pareiškime rašė tyrimo autoriai. Iš jų 35 670 atvejų įtariami kaip pakartotiniai užsikrėtimai.

„Dabar mūsų neatidėliotinas prioritetas yra įvertinti omikron atmainos sugebėjimo išvengti tiek natūralaus, tiek vakcinų sukelto imuniteto mastą, taip pat jos užkrečiamumą, palyginti su kitomis atmainomis, ir poveikį ligos sunkumui“, – rašo tyrimo autoriai.


Lapkričio 25 dieną Pietų Afrika paskelbė aptikusi naują atmainą, vėliau pavadintą omikron. Netrukus užsikrėtimų šia atmaina skaičiai ėmė augti ir omikron išplito po pasaulį.

Šalies paros atvejų rodiklis trečiadienį išaugo kone dvigubai, praėjus kelioms dienoms po to, kai pasaulis sustabdė skrydžius į pietinę Afriką ir iš jos.

Afrikos Sąjungos (AS) Ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC) ketvirtadienį paragino pasaulį nepanikuoti dėl naujos koronaviruso atmainos omikron, kuri jau paskatino kai kurių valstybių vyriausybes paskelbti naujus ribojimus.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pirmųjų pranešimų apie naująją atmainą sulaukė prieš savaitę, iš Pietų Afrikos. Jos buvimas netrukus buvo patvirtintas kituose žemynuose ir buvo imta nerimauti dėl dar vienos mirtinos infekcijų bangos bei to, kad jau beveik dvejus metus trunkanti kova su pandemija dar nesibaigė.

Tačiau Afrikos CDC vadovas Johnas Nkengasongas paragino pasaulį laikytis rimties. „Esame labai sunerimę, tačiau nesijaudiname, kad situacija negali būti valdoma, – spaudos konferencijoje sakė jis.– Nereikia panikuoti. Nesame bejėgiai.“

Reaguodamos į prieš savaitę aptiktą naująją atmainą, kai kurių Europos šalių vyriausybės sparčiai sugrąžino griežtus ribojimus, įskaitant kaukių dėvėjimo prievolę ir saugaus atstumo laikymosi taisykles, o kartais ir kelionių ribojimus, kurie daugiausiai apima Afrikos šalis.

Afrikos CDC teigė, kad jau „kurį laiką“ ruošėsi dar vienai galimai koronaviruso atmainai ir buvo gerai pasiruošusi suvaldyti potencialų atvejų šuolį. „Mūsų žemynui tai bus jau ketvirtoji banga, – teigė J. Nkengasongas. – Žinome, kaip sparčiai dislokuoti greitojo reagavimo pajėgas ir kaip surengti reikiamas intervencijas.“


J. Nkengasongas pridūrė, kad į Afriką taip pat „stabiliai plūsta“ vakcinos. Tačiau nepaisant to, skiepijimo lygis šiame beveik 1,2 mlrd. gyventojų turinčiame žemyne yra žemas ir iki šiol visiškai paskiepyta tik 7 proc. žmonių.

Skaičiuojama, kad, siekiant paskiepyti 60 proc. Afrikos gyventojų, žemynui reikia gauti maždaug 1,5 mlrd. vakcinos dozių. Tačiau atitinkamas skaičius kol kas sudaro tik apie 400 mln.

Jungtinės Tautos (JT) ir PSO spalį pažėrė kritikos turtingose šalyse pradėtoms skiepijimo sustiprinamąja doze kampanijoms ir nurodė, kad taip apribojama labiau nepasiturinčių šalių prieiga prie vakcinų.

Pandeminio koronaviruso omikron variantas, kuris, kaip manoma, yra labiau užkrečiamas nei ankstesnės atmainos, artimiausiais mėnesiais gali tapti daugiau nei pusės visų užsikrėtimo atvejų priežastimi Europoje, ketvirtadienį pranešė Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ELPKC).

„Remiantis ELPKC atliktu matematiniu modeliavimu, esama požymių, kad omikron atmaina per ateinančius kelis mėnesius gali sukelti daugiau nei pusę visų užsikrėtimo SARS-CoV-2 atvejų ES ir EEE (Europos ekonominėje erdvėje)“, – rašoma agentūros grėsmės vertinimo ataskaitoje.

PSO: ruoškitės

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) pareigūnai penktadienį pareiškė, kad kai kurių šalių taikomas sienų uždarymas gali suteikti laiko parengti priemonėms prieš pandeminio koronaviruso omikron varianto plitimą, bet priemonės ir patirtis, sukaupta kovojant su ankstesne delta atmaina, turėtų likti kovos su COVID-19 pandemija pagrindas.

PSO Vakarų Ramiojo vandenyno regiono direktorius Takeshi Kasai per virtualią spaudos konferenciją, transliuotą iš Manilos, sakė žurnalistams, kad nors kai kuriose šio regiono šalyse stebimi COVID-19 sergamumo ir mirštamumo pliūpsniai, daugelyje kitų epidemijos sumažėjo arba stabilizavosi.

„Sienų kontrolė gali pavėlinti viruso atvykimą ir laimėti laiko. Visgi kiekviena šalis ir bendruomenė privalo ruošti naujiems [užsikrėtimo] atvejų pliūpsniams, – sakė T. Kasai. – Teigiama žinia – kad jokia mūsų šiuo metu turima informacija apie omikron nerodo, kad turime keisti savo atsako kryptį.“

Apie naują užkrato padermę dar daug lieka nežinoma, pavyzdžiui, ar ji yra užkrečiamesnė, kaip įtaria kai kurios sveikatos apsaugos tarnybos. Taip pat nežinia, ar naujoji atmaina gali smarkiau susargdinti žmones ir kiek ji atspari dabartinėms vakcinoms.

Pasak T. Kasai omikron atmaina buvo pripažinta susirūpinimą keliančiu variantu dėl didelio mutacijų skaičiaus, be to, ankstyvoji informacija rodo, kad ši padermė gali būti užkrečiamesnė negu kitos. Pareigūnas pabrėžė, kad reikalingi tolesni tyrimai ir stebėsena.

Iki šiol apie užfiksuotus užsikrėtimo omikron varianto virusu atvejus pranešė keturios Vakarų Ramiojo vandenyno regiono šalys ir teritorijos – Australija, Honkongas, Japonija ir Pietų Korėja, sakė PSO regioninis nepaprastųjų situacijų direktorius Babatunde Olowokure. Jis pridūrė, kad šis skaičius tikriausiai didės.

Per pastarąją parą infekcijos omikron varianto koronavirusu aptikta Singapūre ir Malaizijoje, bet šios šalys nepatenka į PSO Vakarų Ramiojo vandenyno regioną, apimantį iš viso 37 šalis ir teritorijas nuo Palau iki Mongolijos.