Po chaotiškų Donaldo Trumpo valdymo metų J. Bidenas užtikrino stabilų vadovavimą, tačiau mutavęs koronavirusas ir toliau jam nepaklūsta, o tik smukdo jo reitingus.

Ragindamas tautą – ypač savo politinius varžovus – susivienyti dėl strategijos, J. Bidenas pristatė virtinę veiksmų, skirtų sutramdyti COVID-19 per ateinančius mėnesius, nes naujausia omikron atmaina plinta visame pasaulyje.

„Tai planas, kuris, manau, turėtų mus suvienyti“, – sakė J. Bidenas Nacionalinio sveikatos instituto būstinėje Vašingtono priemiestyje.

„Žinau, kad COVID-19 labai suskaldė visuomenę. Šioje šalyje tai tapo politiniu klausimu, – pridūrė jis. – Liūdnas, liūdnas komentaras. Taip neturėtų būti, bet taip jau yra“.

JAV iki šiol patvirtinta 10 naujosios atmainos atvejų, įskaitant penkis Niujorke, apie kuriuos ketvirtadienio vakarą pranešė valstijos gubernatorė Kathy Hochul, vieną Los Andželo apygardoje ir vieną Ramiojo vandenyno salų valstijoje Havajuose.

Havajuose ir Minesotoje užsikrėtė gyventojai, kurie pastaruoju metu nebuvo keliavę į užsienį, o tai rodo, kad šis štamas jau cirkuliuoja šalyje.

„Tai yra plitimo bendruomenėje atvejis. Asmuo nėra keliavęs“, – sakė Havajų sveikatos departamentas.

Atnaujintos J. Bideno priemonės apima reikalavimą, kad visi atvykstantys tarptautiniai keleiviai būtų testuojami per vieną dieną po skrydžio.

Tai bus taikoma visiems keliautojams, tiek amerikiečiams, tiek užsieniečiams, nepriklausomai nuo jų skiepijimo statuso, sakė JAV pareigūnas.

Keliaujantiems šalies viduje J. Bidenas ketina paskelbti, kad prievolė dėvėti kaukes lėktuvuose, traukiniuose ir kitame viešajame transporte pratęsiama iki kovo vidurio.

Baltųjų rūmų atstovė spaudai Jen Psaki žurnalistams sakė, kad testavimo ir vakcinų reikalavimai galiausiai gali būti taikomi ir vidaus skrydžiams. „Nieko negalima atmesti“, – sakė ji.

Šiomis priemonėmis iš dalies siekiama patikinti amerikiečius, kad J. Bidenas daro viską, kas įmanoma, kad pandemija nesutrukdytų įspūdingam JAV ekonomikos atsigavimui ir žiemos šventėms.

Be viešos reklamos, J. Bidenas parašė komentarą didelio tiražo nacionalinio laikraščio „USA Today“ penktadienio numeryje, norėdamas išsklaidyti amerikiečių „nerimą“ dėl naujosios atmainos ir dėl COVID-19 apskritai.

„Mes jį nugalėsime mokslu ir greičiu, o ne chaosu ir sumaištimi, kaip tai padarėme pavasarį, o vasarą ir rudenį – su galingesne delta atmaina“, – rašė prezidentas.

J. Bidenas ir jo padėjėjai neseniai pabrėžė, kad prie masinių uždarymų negrįš. Tačiau Baltieji rūmai taip pat susiduria su iššūkiu, kad daug amerikiečių nepriima J. Bideno raginimų imtis kolektyvinių veiksmų.

Nepaisant vis išradingesnių bandymų paskatinti žmones skiepytis, apie 40 proc. šalies gyventojų dar nėra visiškai paskiepyti, o revakcinacijos apimtys taip pat atsilieka.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)