Briuselis kaltina Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimą surengus „hibridinę ataką“ prieš ES, priviliojant tūkstančius migrantų iš Artimųjų Rytų ir nukreipiant juos prie Lenkijos, Latvijos ir Lietuvos sienų.

A. Lukašenka neigia esąs už tai atsakingas.

„Belavia“ dalyvavo skraidinant migrantus iš Artimųjų Rytų į Baltarusiją. „Belavia“ vykdomais skrydžiais Sąjungos išorės sieną norintys kirsti migrantai skrido į Minską iš įvairių Artimųjų Rytų šalių, visų pirma Libano, JAE ir Turkijos. Kad sudarytų tam palankesnes sąlygas, „Belavia“ atvėrė naujus oro maršrutus ir padidino skrydžių jau esančiais maršrutais skaičių. Vietos kelionių operatoriai veikė kaip tarpininkai parduodami „Belavia“ bilietus galimiems migrantams ir tokiu būdu padėjo „Belavia“ neatkreipti į save dėmesio, – sakoma pranešime. – Todėl „Belavia“ prisideda prie A. Lukašenkos režimo veiksmų, kuriais sudaromos palankesnės sąlygos neteisėtai kirsti Sąjungos išorės sienas.“

Valstybės narės jau anksčiau nusprendė išplėsti sankcijas Baltarusijai, o trečiadienį Bendrijos diplomatijos vadovai patvirtino Europos Komisijos sudarytą sąrašą.

Sankcijos taip pat bus taikomos Turkijos pasų ir vizų tarnybai Stambule „VIP Grub“, kuri „organizuoja keliones į Baltarusiją turėdama aiškų ketinimą –
sudaryti palankesnes sąlygas migruoti į Sąjungą“, sakoma ES pranešime.

ES Tarybos nutarime sakoma, kad sankcijos įsigalioja nuo jų paskelbimo dienos.

Tuo metu sirų bendrovė „Cham Wings“ prisidėjo prie migracijos krizės, nuo šių metų vasaros padidinusi skrydžių iš Damasko į Minską skaičių, kad atgabentų į Baltarusiją migrantų, ketinančių neteisėtai kirsti ES išorės sienas.

Be to, rudenį „Cham Wings“ taip pat atidarė du naujus biurus Minske, kad galėtų organizuoti skrydžius tarp Damasko ir Minsko, sakoma ES pranešime.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)