„Kultūriniai ir laisvalaikio renginiai bus pasiekiami tik tiems, kurie pasiskiepijo arba yra persirgę COVID-19“, – sakė A. Merkel.

Laikinai pareigas einantis Vokietijos sveikatos apsaugos ministras Jensas Spahnas prieš ketvirtadienį vykusias federalinės ir regioninių šalies vyriausybių derybas pabrėžė poreikį skelbti apribojimus nuo COVID-19 nepasiskiepijusiems žmonėms.

„Svarbu skelbti neskiepytųjų karantiną“, – vokiečių transliuotojui ZDF sakė J. Spahnas. Jis pridūrė, kad didelis skiepo dar negavusių žmonių skaičius „kelia iššūkį šalies sveikatos priežiūros sistemai“.

„Jei pažiūrėtumėte į reanimacijos skyrius ir į infekcijų dinamiką, čia vaidmenį vaidina didelis nepasiskiepijusių asmenų skaičius“, – tvirtino ministras.

Angela Merkel, Olafas Scholzas

Jis kalbėjo apie tik pasiskiepijusių ir persirgusių gyventojų dalyvavimą beveik visame viešajame gyvenime. J. Spahnas taip pat teigė norįs, kad būtų atšaukti ar gerokai sumažinti dideli renginiai bei uždaryti barai, klubai ir diskotekos.

„Galime matyti, kad tuose Vokietijos regionuose, kaip Saksonija ir Bavarija, kur buvo imtasi plataus masto priemonių, situacija, regis, stabilizuojasi ir gerėja“, – teigė J. Spahnas ir pridūrė, kad priemonės „veikia“, tačiau įspėjo apie tolesnį poreikį skelbti „didelius kontaktų ribojimus“.

„Net jei nuo rytojaus Vokietijoje visiškai nebeliktų infekcijų, per artimiausias kelias dienas reanimacijos skyriuose vis vien greičiausiai atsidurtų daugiau nei 6 000 žmonių“, – kalbėjo sveikatos apsaugos ministras.

Netrukus Vokietijos kanclerio pareigas pradėsiantis eiti Olafas Scholzas pasiryžęs imtis visų reikiamų priemonių kovoje su koronaviruso pandemija. Jis tai pareiškė trečiadienį paskelbtame interviu savaitraščiui „Die Zeit“.

„Mes padarysime visa, ko reikės. Mes imsimės naujų priemonių, kurios, deja, paveiks ir tuos piliečius, kurie iki šiol viską darė teisingai, t. y. jau gavo dvi ar net tris vakcinos dozes. Mano vyriausybei nebus raudonų linijų dėl to, ką reikia daryti. Mes nieko neatmetame“, – teigė Vokietijos socialdemokratų partijos (SPD) atstovas.

Anksčiau O. Scholzas pareiškė pritariąs privalomos Vokietijos gyventojų vakcinacijos idėjai.

O. Scholzas buvo SPD, kuri laimėjo parlamento rinkimus, sąrašo lyderis. Jis turėtų pakeisti A. Merkel kanclerio poste kitą savaitę.

Trečiadienį epidemiologinę padėtį šalyje stebintis Roberto Kocho institutas (RKI) pranešė, kad Vokietijoje per parą nustatyti 67 186 nauji užsikrėtimo pandeminiu koronavirusu atvejai.

Per parą užregistruotas užsikrėtimo atvejų skaičius buvo gerokai didesnis už antradienio skaičių (45,7 tūkstančio).

Penktadienį šalyje buvo užfiksuota rekordiškai daug naujų COVID-19 atvejų – 76 414. Per parą Vokietijoje nuo COVID-19 mirė 446 žmonės.

Pasiskiepijusių žmonių skaičius Vokietijoje yra tarp mažiausių Vakarų Europoje: visą vakcinavimo kursą yra baigę 68,4 proc. Vokietijos gyventojų.

Nuo pandemijos pradžios šalyje išaiškinta daugiau kaip 5,9 mln. užsikrėtimo koronavirusu atvejų ir per 102 tūkst. mirties nuo COVID-19 atvejų.

EK vadovė: „metas pagalvoti apie privalomą vakcinaciją“ nuo COVID-19

Europos Sąjunga turėtų „pagalvoti apie privalomą vakcinaciją“ nuo COVID-19, trečiadienį pareiškė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen, pabrėždama, kad dėl to turėtų spręsti šalių narių vyriausybės.

„Mano asmeninė pozicija yra... Manau, kad yra suprantama ir tikslinga vesti tokią diskusiją dabar“, – spaudos konferencijoje sakė ji.

„Kaip galėtume skatinti ir galbūt galvoti apie privalomą vakcinaciją Europos Sąjungoje? Tam reikia diskusijos. Tam reikia bendro požiūrio. Bet tai yra diskusija, kuri, mano nuomone, turi būti vedama“, – sakė U. von der Leyen.


Kelios ES valstybės jau ėmėsi žingsnių ta kryptimi.

Austrija paskelbė nuo ateinančių metų vasario 1-osios įvesianti visiems privalomą skiepijimąsi nuo COVID-19.

Graikija antradienį pareiškė, kad skiepai bus privalomi visiems vyresniems nei 60 metų asmenims, o Prancūzija pranešė, kad nuo sausio 15 dienos COVID pažymėjimai nebegalios suaugusiems asmenims, kurie bus nepasiskiepiję sustiprinančiąja dozę praėjus pusmečiui po pirmo skiepo.

EK vadovė taip pat sakė, kad „BioNTech/Pfizer“, pagrindinė skiepų nuo COVID-19 tiekėja Europos Sąjungai, po dviejų savaičių aprūpins Bendriją vaikams skirtais skiepais.


U. von der Leyen nurodė išvakarėse aptarusi šį klausimą su „BioNTech“ ir „Pfizer“, ir jos sakė „galinčios paskubėti – kitaip tariant, skiepai vaikams bus nuo gruodžio 13-osios“.

Anot EK vadovės, „skaičiai rodo, kad dabar Europos Sąjungoje pasiskiepiję 77 proc. suaugusiųjų, imant visą populiaciją – 66 proc., o tai reiškia, kad trečdalis Europos gyventojų – 150 mln. žmonių – yra nepasiskiepiję“.

Vakcinacijos rodikliai ES šalyse smarkiai skiriasi.

Portugalija, Malta, Ispanija, Italija, Airija, Prancūzija ir Belgija yra paskiepijusios daugiau nei tris ketvirtadalius savo gyventojų. Tuo metu rytinėse bendrijos narėse Bulgarijoje, Rumunijoje, Slovakijoje ir Kroatijoje pasiskiepiję mažiau nei pusė gyventojų.

„Turime vakcinų, gyvybes gelbstinčių vakcinų, tačiau jos ne visur pakankamai naudojamos“, – sakė U. von der Leyen.

Nors Europos Komisija sudarė išankstines pirkimo sutartis dėl vakcinų visai ES, U. von der Leyen pabrėžė, kad kiekviena valstybė narė yra atsakinga už savo gyventojų vakcinacijos programas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės