Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį teigė, kad Krymas yra Ukrainos teritorija, o Kijevo tikslas yra ją „išlaisvinti“. Tačiau jis daugiausiai kalbėjo apie diplomatinius sprendimus ir neminėjo galimybės pusiasalį atsikovoti jėga.

„Kalbėdamas parlamente, V. Zelenskis teigė, kad... pagrindinis Ukrainos tikslas ir šalies filosofija turėtų būti Krymo susigrąžinimas, – reporteriams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas. – Vertiname tai kaip tiesioginę grėsmę Rusijai. Tokia formuluotė, be jokios abejonės, reiškia, kad Kijevo režimas ketina panaudoti visas turimas priemones, įskaitant jėgą, kad galėtų įsiveržti į Rusijai priklausantį regioną. Linkstame prie būtent tokios interpretacijos.“

Kijevo Vakarų sąjungininkai pastarosiomis savaitėmis vis įspėja, kad Rusija gali netrukus užpulti Ukrainą ir kaip dingstį įvardyti kokią nors grėsmę jos saugumui.

„Karo veiksmų tikimybė Ukrainoje išlieka didelė, – ketvirtadienį teigė D. Peskovas. – Tai mums toliau kelia didelį susirūpinimą. Prie kontaktinės linijos stebime vis intensyvėjančius provokacinius veiksmus.“

Ketvirtadienį Švedijoje numatomas aukšto rango JAV ir Rusijos diplomatų susitikimas, kuris vyks po to, kai Vašingtonas pareiškė nerimą dėl Rusijos karių telkimo prie Ukrainos sienų.

Netrukus po to, kai Rusija aneksavo Krymą, prorusiški separatistai užėmė du Ukrainos regionus. Kilęs karinis konfliktas iki šiol jau pareikalavo daugiau nei 13 tūkst. gyvybių.

Kijevas ir jo sąjungininkai kaltina Rusiją remiant separatistus, tačiau Maskva tai neigia. Kiek anksčiau ketvirtadienį Ukrainos kariuomenė pranešė, kad per susirėmimus su separatistais žuvo vienas šalies karys.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)