Sukilėliams paskelbus apie didelius teritorinius laimėjimus vykdant sostinės Adis Abebos puolimą, Abiy Ahmedas praėjusią savaitę pareiškė, kad vyks į mūšio lauką, kovoms, kaip pranešama, vykstant mažiausiai trimis frontais.

Nuo to laiko vyriausybė paskelbė atkovojusi kelis miestelius, tarp jų Robitą, esantį už maždaug 220 km kelio į šiaurės rytus nuo sostinės, ir XII amžiaus akmenyje iškirstomis bažnyčiomis garsėjančią Lalibelą.

Abiy Ahmedui lojalios pajėgos „užėmė istorinį Lalibelos miestą ir Lalibelos tarptautinį oro uostą“, sakoma vyriausybės komunikacijos tarnybos pranešime. Jis buvo perskaitytas per televiziją „Walta TV“, susijusią su vyriausybe.

Pareiškime nurodyta, kad provyriausybinės pajėgos taip pat žygiuoja į Sekotą šiauriniame Amharos regione, nors kovos, kaip pranešama, išplito į Debre Siną, esančią už mažiau nei 200 km kelio į šiaurės rytus nuo Adis Abebos.

2020 metų lapkritį prasidėjusio konflikto eiga smarkiai pasikeitė prieš mėnesį, kai Tigrėjaus liaudies išvadavimo frontas (TPLF) paskelbė užėmęs strateginę reikšmę turinčius Desę ir Kombolčą, esančias prie svarbaus kelio į sostinę.

Tačiau anksčiau trečiadienį vyriausybės atstovas Legesse Tulu sakė, kad Etiopijos pajėgos „per trumpą laiką“ atkovos Desę ir Lalibelą, esančias Amharos regione.

Karas prasidėjo, kai Abiy Ahmedas pasiuntė karius į šiaurinį Tigrėjaus regioną, siekdamas nuversti TPLF – regiono valdančiąją partiją, kadaise vadovavusią visai šaliai.

Premjeras sakė, kad Adis Abeba ėmėsi tokio žingsnio reaguodama į sukilėlių išpuolius prieš kariuomenės stovyklas, ir žadėjo greitą pergalę, tačiau birželio pabaigoje sukilėliai jau buvo užėmę didžiąją dalį Tigrėjaus, įskaitant sostinę Mekelę, o vėliau įsiveržė į kaimyninius Amharos ir Afarijos regionus.

Pastarosiomis dienomis valstybinė žiniasklaida rodo Abiy Ahmedą – buvusį kariuomenės pulkininką leitenantą – su uniforma, tikriausiai esantį Afarijoje.

Sekmadienį valstybinė žiniasklaida paskelbė, kad kariuomenė kontroliuoja Afarijos Čifros miestą, o Abiy Ahmedas antradienį sakė, kad ši sėkmė bus pakartota Amharoje.

Didėjantis nerimas

Kilus nuogąstavimams dėl sukilėlių žygiavimo į Adis Abebą, Jungtinės Valstijos, Prancūzija, Britanija ir kitos šalys paragino Etiopijoje esančius savo piliečius kuo greičiau išvykti, nors Abiy Ahmedo vyriausybė sako, kad TPLF laimėjimai pervertinami, o sostinė yra saugi.

Per kovas jau žuvo tūkstančiai žmonių, savo namus turėjo palikti daugiau kaip 2 mln. gyventojų, o šimtai tūkstančių dabar gyvena į badą panašiomis sąlygomis, nurodo Jungtinės Tautos.

Auganti humanitarinė krizė taip pat privertė sunerimti Vakarų valstybes, ypač JAV, anksčiau laikiusias Nobelio taikos premijos laureatą Abiy Ahmedą reformuotoju ir svarbiu sąjungininku.

Vašingtonas atvirai kritikuoja tai, kaip Abiy Ahmedas kariauja šį karą, bet Kinija ir Rusija kalba santūriau.

Etiopijos Užsienio reikalų ministerija trečiadienį socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė nuotraukų iš kinų užsienio reikalų ministro Wang Yi spaudos konferencijos per vizitą šioje šalyje ir citavo jo žodžius, kad „Kinija nepritaria bet kokiam kišimuisi į Etiopijos vidaus reikalus“.

Afrikos Sąjungos specialusis pasiuntinys Somalio pusiasaliui Olusegunas Obasanjo vadovauja pastangoms tarpininkauti dėl ugnies nutraukimo, bet ženklios pažangos šiuo klausimu kol kas nematyti.

Federaliniai pareigūnai anksčiau sakė, kad sukilėliai privalo pasitraukti iš Amharos ir Afarijos, ir tik tada bus įmanomas „taikus sprendimas“. TPLF tokią poziciją atmeta.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją