JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir jo kolega iš Rusijos Sergejus Lavrovas surengs derybas netoli Stokholmo vyksiančio Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) ministrų susitikimo kuluaruose.

ESBO yra vienas iš nedaugelio tarptautinio dialogo forumų, kuriam priklauso ir JAV, ir Rusija.

Nuo 2014 metų, kai Rusija atplėšė nuo Ukrainos ir aneksavo Krymą, institucijai pavesta stebėti, kaip laikomasi taikos susitarimų, kuriais siekiama išspręsti konfliktą su separatistais Rytų Ukrainoje.

Kijevo sąjungininkai Vakaruose pastarosiomis savaitėmis skambina pavojaus varpais dėl naujo Rusijos kariuomenės telkimo prie Ukrainos sienų ir galimos invazijos.

Rusija įnirtingai neigia planuojanti įsiveržimą į Ukrainą ir kaltina NATO kurstant įtampą.

Ukraina ir jos sąjungininkės Vakaruose kaltina Maskvą siunčiant į separatistų kontroliuojamas teritorijas karius ir ginkluotę, bet Maskva tokius kaltinimus neigia.

Konfliktas Rytų Ukrainoje nusinešė jau per 13 tūkst. žmonių gyvybių.

A. Blinkeno ir S. Lavrovo derybos yra pirmasis šių dviejų valstybių aukšto lygio atstovų susitikimas nuo birželio, kai Ženevoje susitiko prezidentai Joe Bidenas (Džo Baidenas) ir Vladimiras Putinas.

JAV ir Rusijos diplomatijos vadovai jau buvo susitikę gegužę Islandijoje. Ten vyko Arkties Tarybos susitikimas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)