„Abortas yra žmogžudystė“, – skelbė neštumo nutraukimo priešininkų atsinešti plakatai. Tuo metu teisės į abortus šalininkai laikė plakatus su užrašais „Abortas yra sveikatos apsauga“.

Aukščiausiasis Teismas, kuris, vadovaujant buvusiam prezidentui Donaldui Trumpui, savo sudėtimi gerokai pasislinko į dešinę, peržiūri 2018 metais pietinėje Misisipės valstijoje priimtą įstatymą, daugeliu atvejų draudžiantį abortus po 15-os nėštumo savaitės, išskyrus sunkius medicininius ar vaisiaus apsigimimo atvejus.

Devynių teisėjų kolegija savo sprendimą turėtų priimti kitų metų birželio mėnesį. Ir abortų šalininkai, ir priešininkai sutinka, kad teismo sprendimas bus istorinis, apibrėšiantis moters teisę į nėštumo nutraukimą.

1973 metų byloje „Roe v. Wade“ Aukščiausiasis Teismas išaiškino, kad teisė į abortą yra moters konstitucinė teisė, atmesdamas nėštumo nutraukimą ribojančius atskirų valstijų įstatymus.

1992 metais bylą „Planned Parenthood v. Casey“ nagrinėjęs teismas garantavo teisę į abortą iki nėštumo momento, kai vaisius gali išgyventi ne gimdoje. Taip paprastai būna 22–24 nėštumo savaitę.

Tačiau šie sprendimai nesumažino konservatorių ir religinių grupių pasipriešinimo šiai procedūrai, o prieš abortus kovojantys aktyvistai tikisi, kad po ilgus metus trukusių teisinių kovų pagaliau atėjo jų akimirka.

„Mes suprantame, kiek daug mes prašome“, – laikraštyje „The Washington Post“ parašė Misisipės generalinė prokurorė Lynn Fitch.

Pasak prokurorės, byloje „Roe v. Wade“ teismas perėmė sudėtingą abortų politikos formavimo užduotį „iš žmonių rankų“ ir perdavė ją nerenkamiems teisėjams.

„Laikas ištaisyti šią klaidą“, – nurodė ji.

2018 metų Misisipės įstatymą žemesnės instancijos teismai blokavo kaip prieštaraujantį konstitucijai, kol pagaliau jis pasiekė Aukščiausiąjį Teismą.

Sutikdamas nagrinėti šią bylą teismas parodė, kad yra pasirengęs peržiūrėti ankstesnius sprendimus, bent jau tais atvejais, kai kalbama apie vaisiaus „gyvybingumą“.

Vadinamajai „Biblijos juostai“ priklausanti konservatyvi Misisipė prašo teismo žengti dar toliau – atšaukti teismo sprendimą „Roe v. Wade“ byloje.

„Niekas konstituciniame tekste, struktūroje, istorijoje ar tradicijoje nepalaiko teisės į abortą“, – sakoma teismui valstijos pateiktoje bylos santraukoje.

„Istorijos šiukšliadėžė“

Misisipė sulaukė 18 kitų respublikonų vadovaujamų valstijų, šimtų įstatymų leidėjų, Katalikų bažnyčios ir prieš abortus nusiteikusių grupių paramos, kai kurios iš jų išleido milijonus dolerių viešinimo kampanijoms.

Antradienį prieš abortus kovojančius aktyvistus paskatino buvusio viceprezidento Mike'o Pence'o (Maiko Penso) parama, uoliam krikščioniui respublikonui išreiškus įsitikinimą, kad sprendimas byloje „Roe v. Wade“ bus panaikintas.

„Galbūt esame ant eros slenksčio, kai Aukščiausiasis Teismas nusiųs „Roe v. Wade“ į istorijos šiukšliadėžę, kur ji ir priklauso“, – sakė M. Pence'as.

Tuo metu JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) trečiadienį pareiškė palaikantis sprendimą pusės amžiaus senumo byloje, kuriuo grindžiamos dabartinės teisės.

„Palaikau „Roe v. Wade“. Manau, kad tai yra racionali pozicija. Ir aš toliau ją palaikau“, – žurnalistams sakė J. Bidenas.

Devynių narių Aukščiausiasis Teismas, kuriame aiškią daugumą turi konservatyvių pažiūrų teisėjai, rugsėjo mėnesį atsisakė patenkinti skubų teisių gynimo grupių ir abortus atliekančių klinikų prašymą įsikišti ir blokuoti Teksaso įstatymą, draudžiantį nutraukti nėštumą dauguma atvejų. Savo sprendimą jis motyvavo procedūrinėmis priežastimis.

Reprodukcinių teisių centro teisininkė Julie Rikelman (Džuli Rikelman), kuri pristato argumentus naujausioje byloje Aukščiausiajame Teisme, sakė, kad jei teisėjai pritars Misisipės įstatymui, „valstijos galėtų uždrausti abortus praktiškai bet kuriuo nėštumo momentu“.