Kapavietė rasta netoli rytinio Vukovaro miesto, kur per tris mėnesius trukusią tuometinės Jugoslavijos pajėgų vykdytą apsiaustį 1991 metais žuvo maždaug 1 600 kroatų karių ir civilių gyventojų.

Kroatijos veteranų ministerija pranešė, kad bus atliekami DNR tyrimai šiukšlyne aptiktiems palaikams identifikuoti.

Karo aukų artimųjų asociacijai vadovaujanti Liljana Alvir sakė, kad kol kas neaišku, ar žuvusieji buvo kariai, ar civiliai gyventojai.

„Žmonės buvo nežmoniškai palaidoti šiame šiukšlyne, tačiau jų [palaikų] suradimas suteikia vilties artimųjų tebeieškančioms šeimoms, kad jos pagaliau sužinos tiesą“, – sakė L. Avrir.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad kapavietės vietą rasti padėjo Kroatijos žvalgybos agentūra.

Kroatija vis dar ieško daugiau nei 1 800 žmonių, kurie paskelbti dingusiais per 1991–1995 metų karą. Šimtai dingusiųjų yra iš Vukovaro vietovės.

„Kroatijos Stalingradu“ vadinamas Vukovaras buvo užimtas po serbų kontroliuojamos Jugoslavijos armijos ir serbų sukilėlių apgulties.

Miestas buvo beveik visiškai sulygintas su žeme, o dalis jo gyventojų nužudyta. Šis epizodas laikomas vienu tamsiausių Balkanų karuose žlungant Jugoslavijai.

Serbų kariai iš Vukovaro ligoninės autobusais išvežė maždaug 400 sužeistų kroatų ir kitų ne serbų tautybės asmenų, iš kurių maždaug 260 vėliau buvo įvykdyta egzekucija atokioje kiaulių fermoje.

Kroatijos nepriklausomybės paskelbimas įžiebė ketverius metus trukusį konfliktą su Belgrado remiamais sukilėliais, kurie priešinosi šiam žingsniui.

Jungtinių Tautų karo nusikaltimų tribunolas vėliau nuteisė du aukšto rango serbų kariuomenės pareigūnus Milę Mrksičių ir Veseliną Sljivančaniną ir skyrė jiems atitinkamai 20 ir 10 metų laisvės atėmimo bausmes už dalyvavimą žudynėse.

Iš viso konfliktas nusinešė 20 tūkst. žmonių gyvybių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją