Šis Irano prezidento Ebrahimo Raisi komentaras kalbantis telefonu su Emmanueliu Macronu yra pirmasis po derybų dėl susitarimo atnaujinimo Vienoje.

Pasak E. Raisi, Vašingtonui tenka ypatinga atsakomybė už pasitikėjimo susigrąžinimą, kai jis pakibo ant plauko 2018 metais, tuometiniam JAV prezidentui Donaldui Trumpui išvedus Jungtines Valstijas iš tarptautinio susitarimo ir sugrąžinus Iranui plataus masto sankcijas.

„Tie, kas pradėjo pažeidinėti branduolinį susitarimą, turi atkurti kitos šalies pasitikėjimą tam, kad derybos vyktų realiai ir vaisingai“, – sakė jis.

E. Raisi teigimu, Iranas rimtai žiūri į derybas dėl Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinamos sutarties atgaivinimo ir to paties tikisi iš derybų partnerių.

„Visos komandos siuntimas į derybas rodo rimtą Irano valią šiose derybose, – sakė jis. – Jei amerikiečiai panaikins sankcijas, o europiečiai laikysis savo įsipareigojimų,.. Iranas taip pat įvykdys savo įsipareigojimus.“

E. Raisi pabrėžė, kad mainais į tarptautinių sankcijų panaikinimą Iranas yra pasirengęs atnaujinti „visišką bendradarbiavimą“ su Jungtinių Tautų branduolinės programos priežiūros institucija, kuriai pavesta stebėti, kaip Iranas laikosi griežtų branduolinės veiklos apribojimų, dėl kurių jis susitarė 2015 metais.

„Grįžti prie įsipareigojimų“

Po minėto skambučio Prancūzijos prezidentūros paskelbtame pareiškime teigiama, jog Paryžiaus tikslas derybose yra, „kad Iranas vėl visiškai laikytųsi visų savo įsipareigojimų pagal JCPOA ir kad Jungtinės Valstijos grįžtų prie susitarimo“.

E. Macronas „pabrėžė, jog Iranas turi konstruktyviai įsitraukti į darbą šia kryptimi, kad derybos leistų greitai grįžti prie susitarimo“, sakoma jame.

„Iranas turi nedelsdamas grįžti prie visų savo įsipareigojimų... ir greitai atnaujinti bendradarbiavimą, leidžiantį (JT atominei) agentūrai visapusiškai atlikti savo misiją“, – nurodoma Eliziejaus rūmų pranešime.

Pirmadienio vakarą atskirame pokalbyje su JT vadovu Antonio Guterresu Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amiras-Abdollahianas pažadėjo, kad Teheranas grįš prie savo įsipareigojimų pagal branduolinį susitarimą, kai tik tai padarys ir kitos šalys.

„Kitos šalys privalo visiškai grįžti prie savo įsipareigojimų, – sakė jis. – Kai tai įvyks, Iranas sustabdys savo kompensacines priemones.“

H. Amiras-Abdollahianas turėjo galvoje Irano sprendimą sustabdyti pagrindinių įsipareigojimų pagal 2015 metų susitarimą vykdymą. Be kita ko, Iranas ėmė sodrinti uraną didesniais kiekiais ir iki didesnio grynumo lygio, nei buvo pažadėjęs.

Derybos Vienoje yra pirmosios po to, kai Iranas pristabdė jas po I. Raisi išrinkimo prezidentu birželį ir keletą mėnesių ignoravo Vakarų raginimus jas atnaujinti.

Likusios 2015 metų susitarimo šalys Britanija, Kinija, Prancūzija, Vokietija ir Rusija dalyvauja derybose tiesiogiai. Iranui primygtinai reikalaujant, JAV jose dalyvauja netiesiogiai.

ES atstovas Enrique Mora po pirmosios derybų sesijos pirmadienį pareiškė, kad jaučiasi „labai pozityviai“, nors pripažino, kad dar reikia išspręsti „sudėtingų problemų“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją