Tuo metu JAV prezidentas Joe Bidenas pareiškė, kad ši atmaina – „ne priežastis panikuoti“.

Australija ir Japonija prisijungė prie virtinės valstybių, jau įvedusių naujus kelionių suvaržymus ar uždariusių savo sienas, Europoje, Azijoje ir Šiaurės Amerikoje sparčiai plintant praėjusią savaitę aptiktai naujai pandeminio koronaviruso atmainai.

Tačiau J. Bidenas pirmadienį per televiziją iš Baltųjų rūmų kreipdamasis į amerikiečius sakė, jog kol kas neplanuojama skelbti naujų karantinų ar kelionių suvaržymų dėl omikron atmainos.

Nors kol kas neužregistruota su omikron atmaina siejamų mirties atvejų ir tebėra neaiškus jos pavojingumas bei atsparumas šiuo metu naudojamų vakcinų nuo COVID-19 sukuriamai imuninei apsaugai, šio varianto atsiradimas aiškiai parodo, kad pasaulis dar negali lengviau atsikvėpti praėjus beveik dvejiems metams po to, kai buvo nustatyti pirmieji šios ligos atvejai.

Daugelis vyriausybių, ypač Vakarų Europoje, jau anksčiau dėl sparčiai augančio sergamumo buvo priverstos grąžinti reikalavimus dėvėti apsaugines kaukes ir laikytis socialinio atstumo, taip pat vėl įvesti komendanto valandą ar karantinus, priversdamos verslą nerimauti dėl dar vienų niūrių Kalėdų.

Po skubiai sušauktų derybų G-7 šali sveikatos apsaugos ministrai sakė, kad „pasaulio bendrija susiduria su naujos, pradiniu vertinimu – itin užkrečiamos COVID-19 atmainos grėsme, ir dėl to būtina imtis skubių veiksmų“.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pripažino, kad omikron varianto keliama rizika yra „labai didelė“, ir įspėjo, kad nauja didžiulė susirgimų banga smarkiai padidintų spaudimą sveikatos apsaugos sistemoms ir atneštų daugiau mirčių.

„Daugiau priemonių“

„Jei dėl omikron kils dar viena didelė COVID-19 banga, pasekmės gali būti sunkios, – nurodė PSO. – Bendra pasaulinė rizika, susijusi su naujuoju susirūpinimą keliančiu omikron variantu, vertinama kaip labai didelė.“

Pietų Afrikos mokslininkai pranešė aptikę naują atmainą su mažiausiai 10 mutacijų. Pandeminio koronaviruso beta padermė turi tris, o delta – dvi mutacijas. Omikron variantas skaudžiai smogė pasaulio pastangoms atsitiesti po COVID-19 krizės ir vėl įkalino namuose milijonus žmonių.

Visgi pavojų dėl omikron atmainos paskelbusi Pietų Afrikos gydytoja Angelique Coetzee sakė, kad jos matytais atvejais simptomai buvo lengvesni, palyginti su susirgimais, sukeltais kitų pandeminio koronaviruso padermių.

J. Bidenas pabrėžė, kad dabar Jungtinės Valstijos yra geriau pasirengusios kontroliuoti omikron atmainos plitimą.

„Šiandien turime daugiau priemonių kovoti su šiuo variantu nei bet kada anksčiau“, – sakė jis ir pridūrė, kad vyriausiasis užkrečiamųjų ligų specialistas Anthony Fauci tikisi, jog šiuo metu naudojami skiepai veiksmingai saugos nuo omikron atmainos, o revakcinacija sustiprins apsaugą.

JAV farmacijos milžinė „Pfizer“ ir rusiškos vakcinos „Sputnik V“ finansuotojai atskirai pranešė jau kuriantys skiepus nuo naujosios koronaviruso atmainos savo vakcinų pagrindu. Tuo metu JAV farmacijos bendrovė „Moderna“ penktadienį pareiškė, kad sukurs sustiprinančiąja dozę, skirtą konkrečiai omikron padermei.

Pasirodžius pranešimams apie naujosios atmainos aptikimą akcijų rinkos ir naftos kainos smuko, tačiau vėliau ėmė atsigauti.

JAV Federalinio rezervo sistemos (FRS) vadovas Jerome’as Powellas pirmadienį sakė, kad omikron atmaina gali sulėtinti šalies ekonomikos ir darbo rinkos atsigavimą, taip pat sustiprinti su infliacija susijusį neapibrėžtumą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)