25 puslapių ataskaitoje aprašomi buvusių Afganistano kariuomenės, policijos, žvalgybos tarnybų ir vyriausybę remiančių sukarintų grupuočių pareigūnų, kurie pasidavė Talibano pajėgoms arba buvo jų sulaikyti nuo rugpjūčio 15 iki spalio 31 dienos, nužudymai arba dingimai, teigia įrodymus surinkusi nevyriausybinė organizacija „Human Rights Watch“ (HRW).

HRW teigia surinkusi patikimos informacijos apie daugiau kaip 100 nužudymų ar pagrobimų Gaznio, Helmando, Kandaharo ir Kunduzo provincijose, t. y. keturiose iš 34 šalies provincijų.

Talibano vadovybė pasiūlė „visuotinę amnestiją“ visoms ankstesnės Afganistano vyriausybės pajėgoms, dirbusioms prieš ir po to, kai kovotojų islamistų grupuotė rugpjūčio mėnesį užėmė šalį.

Dauguma provincijų, įskaitant sostinę Kabulą, pasidavė be kovos. Keliose provincijose saugumo pajėgos masiškai pasidavė, o kitos paliko savo pareigas ir ėmė slapstytis.

HRW teigia, kad Talibanas priėjo prie buvusios vyriausybės paliktų darbo įrašų ir jais naudojasi nustatydamas asmenis, kuriuos reikia suimti ir nužudyti.

„Talibano vadovybės pažadėta amnestija nesustabdė vietos vadų nuo buvusių Afganistano saugumo pajėgų narių egzekucijų ar dingimo be žinios“, – sako HRW asocijuota Azijos direktorė Patricia Gossman.

Reaguodami į išvadas, Talibano pareigūnai pranešė HRW, kad pašalino iš savo gretų 755 narius, kurie, kaip nustatyta, įvykdė tokius veiksmus, ir įsteigė karinį tribunolą tiems, kurie kaltinami žmogžudystėmis, kankinimais ir neteisėtu kalinimu.

Tačiau, pasak HRW, jie nepateikė jokios informacijos, patvirtinančios jų teiginius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją