Europos, Jungtinių Valstijų ir Afrikos laboratorijos ruošiasi atlikti tyrimus, kurie padėtų nustatyti, kaip naujoji atmaina gali paveikti pasiskiepijusius arba persirgusius COVID-19 asmenis. Bus svarbūs ir praktiniai tyrimai, sveikatos apsaugos institucijoms atidžiai stebint viruso protrūkį Pietų Afrikoje ir mėginant išsiaiškinti, kiek labiau užkrečiama ir kiek labiau pavojinga ar mirtina bus naujoji atmaina plisdama.

Prireiks savaičių, kol bus atsakyta į šiuos klausimus, penktadienį pareiškė mokslininkai ir politikai. Pirmiausia bandoma suprasti neregėtą atmainos modelį su 50-čia mutacijų, iš kurių daugiau nei 30 yra smaigalio baltyme, – būtent jį koronavirusas efektyviai panaudoja, kad infekuotų ląsteles. Atsakymų paieška bus tęsiama atliekant laboratorinius testus ir galiausiai stebint ligos eigą ir jos perdavimo būdus realiame gyvenime.

Kol kas žinoma tik tiek, kad susiformavo daugybė mutacijų, dėl ko omikron atmaina gali sparčiau plisti, sakė Londono imperatoriškojo koledžo (Imperial College London, ICL) infekcinių ligų katedros vadovė Wendy Barclay.

„Apibendrinus turimus duomenis, biologiniu požiūriu labai tikėtina, kad šio viruso užkrečiamumas yra didesnis“, – penktadienį per spaudos konferenciją kalbėjo W. Barclay. Mokslininkai turi pritaikyti žinias, kurias jie įgijo per daugiau nei metus intensyviai tyrinėdami virusą, sakė ji.

„Būtent nuo to reikia pradėti, o tada mėginti paremti tokį požiūrį epidemiologiniais ir laboratoriniais tyrimais“, – sakė infekcinių ligų specialistė.


Klastingas virusas

Pirmiausia virusui rūpi išgyventi savo šeimininko organizme, o gamta jį yra užprogramavusi keisti formas. SARS-CoV-2 mutuoja ir kinta nuo pat tada, kai buvo primą kartą aptiktas; pirmoji susirūpinimą sukėlusi atmaina, alfa, buvo nustatyta 2020 metų gruodį. Omikron, anksčiau žinomas kaip B.1.1.529, anot Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), yra penktoji susirūpinimą kelianti atmaina.

Tačiau omikron, lyginant su kitomis atmainomis, gali turėti pranašumą, nes ji buvo aptikta greičiau nei per ankstesnius viruso protrūkius, penktadienį pranešė PSO. Ji gali kelti ir didesnę pakartotinio užsikrėtimo riziką nei kitos susirūpinimą keliančios atmainos, pažymėjo PSO.

Omikron atmainos plitimas Pietų Afrikoje leidžia manyti, kad ji gali būti lengviau parduodama, sakė Sharon Peacock, Kembridžo universiteto visuomenės sveikatos ir mikrobiologijos profesorė, taip pat vadovaujanti visuomenės sveikatos agentūrų ir akademinių institucijų grupei Jungtinėje Karalystėje „COVID-19 Genomics U.K.“. „Kai sveikatos ministerija pastebėjo, kad užsikrėtimų skaičiai kone kasdien dvigubėja, jai iškilo klausimas: „Iš kur tie atvejai?“, sako profesorė.

Galbūt šie iškilę klausimai ir Pietų Afrikos bei jos kaimynių skubi reakcija paskatino likusį pasaulį stengtis laimėti daugiau laiko – daugiau nei tąkart, kai Indijoje buvo nustatyta delta atmaina, sakė Jeffrey Barettas, Jungtinėje Karalystėje esančio mokslinių tyrimų instituto „Wellcome Sanger Institute“ „COVID-19 Genomics Initiative“ direktorius.

„Jie ją nustatė, suprato, kad tai problema, ir nepaprastai greitai apie tai pranešė pasauliui, – sakė J. Barrettas. – Indijoje kilus itin pavojingai viruso bangai, prireikė daugybės savaičių, kol paaiškėjo, kas vyksta, o tuo metu delta atmaina jau buvo išplitusi daugelyje pasaulio dalių.“

Naujosios atmainos poveikis vakcinoms gali paaiškėti gana greitai. Bendrovė „BioNTech SE“, bendradarbiaujanti su „Pfizer Inc.“ kuriant geriausiai pasaulyje parduodamą vakciną nuo COVID, pranešė, kad jau atlieka laboratorinius šios atmainos tyrimus ir kad tikisi per artimiausias dvi savaites surinkti pirminius duomenis apie jos sąveiką su vakcina.

„BioNTech“ ir „Pfizer“ jau yra ne kartą tikino, kad sugebės sukurti naują savo vakcinos versiją per šimtą dienų, jei tik prireiks.

„Moderna Inc.“ taip pat tiria, kaip efektyviai jos dabartinė stiprinamoji vakcinos dozė neutralizuoja omikron atmainą, ir žada per artimiausias savaites paskelbti savo duomenis.

Bendrovė penktadienį paskelbė taip pat dirbanti prie didelės dozės stiprinančiosios vakcinos versijos, naujų daugiavalentinių stiprinamųjų vakcinų ir naujos stiprinančiosios vakcinos, skirtos konkrečiai omikrono atmainai. „Moderna“ tikino, kad paprastai naujas eksperimentines vakcinas ji gali pradėti bandyti per 60-90 dienų.

Mutacijos taip pat gali padėti omikron išvengti gydymo antikūnais, pavyzdžiui, „Roche Holdign AG“ ir „Regeneron Pharmaceuticals Inc“ sukurto medikamento „Ronapreve“, tapusio pagrindine gydymo priemone asmenims, kurie patys negali sukurti tinkamo imuninio atsako, teigia ICL infekcinių ligų specialistė W.Barclay ir kiti mokslininkai.

„Roche“ mokslininkai tyrinėja naująją atmainą, sakė įmonės atstovas spaudai Karstenas Kleine‘as, ir dar kol kas neaišku, kaip ji sąveikaus su antikūnų kokteiliu.

Bendrovė „GlaxoSmithKline Plc.“ (GSK), kartu su „Vir Biotechnology Inc.“ prekiaujanti COVID antikūnų preparatais, teigia tikinti, kad jos kuriamas antikūnas greičiausiai paveiks šią atmainą, nes yra nukreiptas į dalį spyglio baltymo, kurį turi daugelis skirtingų, tolimai giminingų koronavirusų. Įmonė skuba patvirtinti šiuos teiginius laboratoriniais tyrimais, teigiama GSK pranešime.

Antivirusinis arsenalas

Net jeigu naujoji atmaina pasirodys besanti atspari vakcinoms ir monokloniniams antikūnams, gydytojai neliks be arsenalo. Antivirusiniai preparatai, tokie kaip „Pfizer Inc.“ kuriamos eksperimentinės tabletės, greičiausiai vis tiek bus veiksmingi, teigė W. Barclay. Ir taip yra dėl tų tablečių poveikio organizmui.

Užuot nusitaikiusios į viruso spyglio baltymą, kaip vakcinos ir kitos gydymo priemonės, jos veikia kitaip, neleisdamos virusui daugintis. Todėl mažiau tikėtina, kad naujosios atmainos spyglio baltymo mutacijos bus atsparios tabletėms.

„Nėra mutacijų, kurios signalizuotų apie imlumo pokytį“, – sakė W. Barclay.

Antivirusiniai preparatai dar nėra patvirtinti naudoti. Lapkričio 16 dieną „Pfizer“ pateikė prašymą išduoti leidimą skubos tvarka naudoti medikamentą JAV; po trijų dienų panaši procedūra pradėta Europos Sąjungoje.

Kitas geriamasis preparatas, sukurtas bendrovės „Merck & Co.“, susidūrė su kliūtimis, kai klinikinių tyrimų rezultatai parodė, kad tabletės yra mažiau veiksmingos nei anksčiau manyta.

JAV Maisto ir vaistų administracijos (FDA) darbuotojai iškėlė klausimų dėl galimų šalutinių poveikių, pavyzdžiui, apsigimimų, toksinio poveikio kaulams ir kremzlėms, ir genetinių mutacijų, FDA patarėjų grupė susitiks antradienį per nauja svarstyti klausimo dėl šio geriamojo preparato.