Didžiausioje Europos ekonomikoje pastarosiomis savaitėmis pradėta reikalauti, kad žmonės, norintys pasinaudoti viešuoju transportu ar patekti į darbovietes, įrodytų, jog yra pasiskiepiję nuo COVID-19, persirgę šia liga ar neseniai gavę neigiamą testo atsakymą.

Keliuose labiausiai paveiktuose regionuose taip pat atšaukti dideli renginiai, tokie kaip Kalėdų mugės, o nepasiskiepijusiems žmonėms uždrausta lankytis baruose, sporto salėse ir laisvalaikiui skirtuose objektuose.

Tačiau naujų COVID-19 atvejų skaičiui diena iš dienos rekordiškai augant, vis garsiau raginama suvaržymus griežtinti dar labiau.

Pirmadienį savaitinis sergamumo rodiklis Vokietijoje pasiekė naują rekordą – 452,4 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

Vokietijos žemės turi reikšmingus įgaliojimus spręsti dėl savo suvaržymų, tad skirtingose šalies vietose neretai galiodavo skirtingos taisyklės.

Savaitgalį Kelno futbolo stadione buvo susirinkę 50 tūkst. sirgalių, o Leipcige varžybos vyko be žiūrovų.

A. Merkel atstovas sakė, jog „sunku suprasti“, kodėl vietos valdžia įleido tiek daug žmonių į Kelno stadioną, „kai smarkiai paveikti regionai atšaukia Kalėdų muges ir [kai] įvedamos griežtos priemonės“.

Vakarinės Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės pareigūnai sakė, kad pilnas stadionas Kelne buvo pateisinamas, nes prieš patekdami į jį žmonės turėjo įrodyti, kad yra visiškai pasiskiepiję ar persirgę COVID-19.

Vokietijos Vidaus reikalų ministerija taip pat smerkė nevienodas taisykles.

„Šis nevienodumas skirtingose žemėse, kalbant apie didelius renginius, ne vien sporto, itin netenkina“, – sakė vidaus reikalų ministro pareigas einančio Horsto Seehoferio atstovas Steve'as Alteris.

Per antradienio derybas lyderiai tikriausiai aptars planuojamą Federalinio Konstitucinio Teismo verdiktą dėl vadinamųjų avarinių stabdžių.

Pagal šį mechanizmą įmanomos tokios priemonės kaip komendanto valanda ar mokyklų uždarymas, kai viruso plitimas pasiekia tam tikrą lygį.

Nors mechanizmas jau buvo pakeistas kitomis priemonėmis, politikai tikisi, kad Teismas pateiks savo nuomonę dėl tokių priemonių kaip kontaktų apribojimas ir komendanto valanda.

Šios priemonės dar gali būti panaudotos tebesitęsiančioje kovoje su pandemija.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją