Šalims susirinkus sudaryti naują susitarimą, PSO generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas sakė, kad dar viena pražūtinga pandemija ir vėl pasikartos, jei šalys neparodys ryžto stiprinti pasaulinę gynybą.

Valstybės renkasi Ženevoje nuo pirmadienio iki trečiadienio aptarti tarptautinio susitarimo, kuris nustatytų, kaip suvaldyti kitą pandemiją, – ekspertai baiminasi, kad tai tik laiko klausimas.

Susirinkimas vyksta tuo metu, kai pasaulyje siaučia COVID-19, nuo pirmųjų užregistruotų atvejų praėjo beveik dveji metai, o dabar aptikta nauja susirūpinimą kelianti omikron atmaina. PSO valstybės narės sekmadienį susitarė pradėti sutarties dėl pandemijos kūrimo procesą. Jos nutarė įsteigti tarpvyriausybinę instituciją, kuriai būtų pavesta derėtis ir rengti PSO sutartį dėl pandemijos prevencijos, pasirengimo ir atsako į ją.

„Labai mutavusios omikron atmainos atsiradimas parodo, kokia pavojinga ir nesaugi yra mūsų padėtis, – tris dienas trukusio susirinkimo pradžioje pasaulio lyderiams sakė T. A. Ghebreyesusas. – Omikron parodo, kodėl pasauliui reikia naujo susitarimo dėl pandemijų (...) Viskas ir vėl pasikartos, nebent jūs, pasaulio tautos, susibursite ir vienu balsu pasakysite: daugiau niekada“.

Šis Pasaulio sveikatos asamblėjos – PSO sprendimus priimančio organo, kurį sudaro visos 194 valstybės narės, – posėdis yra precedento neturinti speciali sesija, skirta spręsti, kaip suvaldyti kitą pandemiją. Sprendimo projekte teigiama, kad PSO valstybės narės susitaria įsteigti „tarpvyriausybinį derybų organą (INB), kuris rengtų ir derėtųsi dėl PSO konvencijos, susitarimo ar kito tarptautinio dokumento dėl pandemijų prevencijos. Pirmasis INB posėdis turi vykti ne vėliau kaip kitų metų kovo 1 d. Ataskaita apie padarytą pažangą bus pristatyta kasmetiniame Pasaulio sveikatos asamblėjos susirinkime 2023 m., o galutiniai rezultatai bus pateikti svarstyti 2024 metais.