Profesorius Salimas Abdoolas Karimas, pradinio atsako į pandemiją metu ėjęs vyriausybės vyriausiojo patarėjo pareigas, pridūrė, kad kol kas dar per anksti teigti, jog omikron variantas sukelia sunkesnius klinikinius simptomus, palyginti su ankstesniais variantais, skelbia „Reuters“.

Visgi panašu, kad naujoji atmaina yra labiau užkrečiama ir pasižymi didesne tikimybe užkrėsti paskiepytus ar persirgusius asmenis.

„Atsižvelgdami į turimas žinias ir duomenis, kaip kitos susirūpinimą keliančios atmainos reagavo į nuo skiepų susidariusį atsparumą, galime tikėtis, kad dabartinės vakcinos toliau veiksmingai apsaugos nuo hospitalizacijos ir sunkios ligos formos ir kad vakcinų sukuriama apsauga tikriausiai išliks didelė“, – spaudos konferencijos metu sakė. S. A. Karimas.

Už sunkios ligos formos prevenciją daugiausia yra atsakingas T ląstelių imunitetas, kuris skiriasi nuo antikūnų imuniteto, dažnai užkertančio kelią infekcijai, „taigi jeigu naujoji atmaina ir geba išvengti antikūnų, labai sunku išvengti T ląstelių“, nurodė jis.

Vyriausiasis šalies epidemiologas perspėjo, kad naujai aptikta COVID-19 omikron atmaina šią savaitę gali paskatinti koronaviruso atvejų skaičiaus augimą Pietų Afrikos Respublikoje, dėl jos infekcijos atvejų skaičius gali patrigubėti.

„Galime tikėtis didesnio užkrečiamumo, todėl greitai sulauksime daugiau atvejų, – sakė daktaras S. A. Karimas internetinėje Sveikatos apsaugos ministerijos spaudos konferencijoje. – Mano skaičiavimais, iki savaitės pabaigos per dieną registruosime daugiau kaip 10 tūkst. atvejų“.

Sekmadienį sveikatos stebėtojai pranešė apie daugiau kaip 2 800 užsikrėtimo atvejų, palyginti su ankstesnę savaitę fiksuotais vidutiniškai 500 atvejų per dieną ir 275 atvejais – dar savaite anksčiau.

PAR mokslininkai ketvirtadienį paskelbė apie naują labai mutavusią COVID-19 atmainą ir konstatavo, kad dėl jos staiga išaugo infekcijų skaičius labiausiai nuo koronaviruso nukentėjusioje Afrikos šalyje.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) omikron atmainą pavadino keliančia susirūpinimą ir vis dar vertina jos virulentiškumą, nors ekspertai sutaria, kad ji gali būti labai užkrečiama.

Taip pat nerimaujama, kad omikron atmaina gali būti atsparesnė tam tikriems antikūnams, nors jos paveikiamumas vakcinomis vis dar vertinamas.

Jos sukeliamos ligos sunkumas dar nenustatytas, nors pirminiai duomenys rodo, kad simptomai yra palyginti lengvi.

„Net jei omikron nėra kliniškai blogesnis, ir tikrai atskiri epizodai dar nekelia jokių įspėjamųjų ženklų... greičiausiai matysime (didėjantį atvejų skaičių) dėl greito plitimo“, – sakė S. A. Karimas.

Dešimtys šalių įvedė draudimus keliauti į Pietų Afriką ir jos kaimynes, siekdamos užkirsti kelią omikron atmainai, nors ji jau aptikta mažiausiai 11 kitų valstybių.

Pietų Afrikos medikų asociacijos pirmininkė Angelique Coetzee agentūrai AFP sakė, kad per pastarųjų dešimt dienų turėjo apie 30 pacientų, kuriems nustatyta COVID-19 liga ir kuriems pasireiškė nepažįstami simptomai.

„Į kliniką jie kreipėsi dėl didžiulio nuovargio“, – sakė Pretorijoje kliniką turinti gydytoja, kuri sakė, kad jaunesniems pacientams tai buvo neįprasta.

Daugumą šių metų pacientų sudarė jaunesni nei 40 metų vyrai. Kiek mažiau nei pusė jų buvo skiepyti. Jiems taip pat šiek tiek skaudėjo raumenis, perštėjo gerklė, pasireiškė sausas kosulys. Tik keliems pacientams šiek tiek pakilo temperatūra.

Šie simptomai gerokai skyrėsi no kitų atmainų, kurios sukelia gerokai sunkesnių simptomų.

Apie „klinikinį vaizdą, kuris neatitinka Delta atmainos“, šiuo metu dominuojančios Pietų Afrikoje, A. Coetzee pranešė lapkričio 18 d., kai sulaukė pirmų septynių iš savo trisdešimties pacientų.

Gydytojos teigimu, Pietų Afrikos mokslininkai jau tuomet buvo užfiksavę naują atmainą, kuri buvo pavadinta B.1.1.529. Apie ją buvo pranešta lapkričio 25 d.

Ši žinia sukėlė panika ir paskatino nemažai šalių uždrausti atvykti asmenims iš pietinės Afrikos dalies.

A. Coetzee apgailestauja, kad omikron atmaina sukėlė tokį ažiotažą ir kalbas, kad tai yra „be galo pavojinga viruso atmaina“ su daugybe mutacijų, nors šios atmainos virulentiškumas vis dar nėra iki galo žinomas.

Pasaulio sveikatos organizaciją šią atmainą laiko keliančia nerimą. Mokslininkai vis dar vertina jos veikimą.

Manoma, kad itin smarkiai mutavusi atmaina yra gerokai labiau užkrečiama ir atspari imunitetui. Visgi jos gebėjimas išvengti vakcinų poveikio vis dar yra vertinamas.

„Mes nesakome, kad vėliau negali išsivystyti sunki ligos forma, – sakė A. Coetzee. – Tačiau bent jau kol kas net ir neskiepytiems pacientams, kuriuos matėme, pasireiškia lengvi simptomai. Esu gana tikra, ... kad Europoje šiuo virusu jau užsikrėtę daug žmonių.“

Oficiali statistika rodo, kad beveik trys ketvirtadaliai pastarosiomis dienomis Pietų Afrikoje užfiksuotų COVID-19 atvejų sukėlė omikron atmaina. Šios atmainos atvejų jau aptikta ir Australijoje, Italijoje, UK ir Belgijoje.

PSO: koronaviruso omikron varianto keliama rizika – labai didelė

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pirmadienį įspėjo, kad naujasis koronaviruso omikron variantas visame pasaulyje kelia „labai didelę“ riziką, nors jo pavojingumas ir užkrečiamumas dar ne iki galo aiškūs.

Pasak šios Jungtinių Tautų agentūros, pirmą kartą Pietų Afrikos Respublikoje (PAR) identifikuota omikron atmaina „labai skiriasi, turi labai daug mutacijų, o dalis jų kelia susirūpinimą ir gali būti susijusios su galimybe išvengti imuninio [atsako] bei didesniu užkrečiamumu“.

„Tolesnio omikron [atmainos] plitimo pasaulyje tikimybė yra didelė“, – viename techniniame laiške įspėjo PSO.

Organizacija pridūrė, kad kol kas nepranešta apie jokius su omikron variantu siejamus mirties atvejus.

Tačiau net jei naujasis variantas ir nepasirodytų pavojingesnis ar labiau mirtinas už ankstesnius, lengvesnis plitimas reikštų daugiau COVID-19 atvejų, didesnį spaudimą sveikatos apsaugos sistemoms, o tuo pačiu ir daugiau mirties atvejų, nurodė PSO.

„Jei dėl omikron kils dar viena didelė COVID-19 banga, pasekmės gali būti sunkios, – sakoma dokumente. – Bendra pasaulinė rizika, susijusi su naujuoju susirūpinimą keliančiu omikron variantu, vertinama kaip labai didelė.“

PSO teigimu, šalys turėtų atidžiau stebėti ir stengtis susidaryti aiškų vaizdą, kur ir kokiu greičiu plinta naujoji atmaina.

PSO taip pat ragina spartinti skiepijimą nuo COVID-19, ypač pažeidžiamose, skiepų išvis dar nesulaukusiose populiacijose.

Tačiau organizacija įspėja neskelbti suvaržymų kelionėms, baimindamasi, kad kelionių iš tų šalių, kur nauji variantai pastebimi pirmiausiai, blokavimas galėtų būti nesąžininga praktika ir galėtų neskatinti stebėti viruso.

„Kadangi omikron variantas jau aptiktas keliuose pasaulio regionuose, kelionių draudimai... Afrikai kenkia pasauliniam solidarumui“, – sakė PSO Afrikos padalinio direktorė Matshidiso Moeti.

Vis daugiau šalių, įskaitant Didžiąją Britaniją, Indoneziją, Kuveitą, Nyderlandus, Katarą, Saudo Arabiją ir JAV, įveda kelionių suvaržymus Pietų Afrikai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės