Nauja ataka buvo įvykdyta nepraėjus nė savaitei po ankstesnio užpuolimo, per kurį žuvo 29 žmonės.

Raudonojo Kryžiaus koordinatorius Mambo Bapu Mance'as naujienų agentūrai AFP sakė, kad 20 nužudytųjų buvo palaidoti dviejuose bendruose kapuose. Jis pridūrė, kad vėliau mirę du sužeistieji buvo palaidoti atskirai.

Dėl išpuolio jis kaltino ginkluotą grupuotę, žinomą kaip Kongo plėtros kooperatyvas (CODECO).

Padėtį šalyje stebinti JAV įsikūrusi organizacija „Kivu Security Tracker“ (KST) pateikė tokį patį aukų skaičių.

Kariuomenės atstovas regione leitenantas Jules'is Ngongo sakė, kad CODECO kovotojai buvo atremti, bet daugiau informavijos nepateikė.

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis ragino prieš užpuolikus imtis griežtų priemonių.

„ES smerkia naujas pasibaisėtinas atakas, įvykdytas sukarintos grupuotės prieš civilius gyventojus, ypač prieš šalies viduje perkeltus asmenis“, – per „Twitter“ parašė jis.

„Ryžtingumas kaltininkų atžvilgiu ir parama bei teisingumas aukoms yra būtinas, siekiant tvarios taikos šiame regione“, – pabrėžė ES diplomatijos vadovas.

Aukso turtinga Itūrio provinciją nuo 2017 metų galo vėl apėmė smurtas, iškilus CODECO grupuotei, dabar suskilusiai į kelias besivaržančias atšakas.

Nuo gegužės 6 dienos Itūryje ir kaimyninėje Šiaurės Kivu provincijoje galioja apsiausties padėtis. Ši neįprasta priemonė buvo įvesta siekiant suintensyvinti kovą su ginkluotomis grupuotėmis, įskaitant CODECO ir Sąjungines demokratines pajėgas (ADF).

Šiuose regionuose valdžią iš civilių struktūrų perėmė kariuomenė ir policija.

Kitur Itūryje praeitą savaitgalį buvo įvykdytos dvi kitos atakos, per kurias žuvo iš viso devyni civiliai, AFP sakė pilietinės visuomenės lyderis Isaacas Nyakuklinda.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją