Nors Pietų Afrikos Respublikoje, kur pirmą kartą aptikta naujoji koronaviruso atmaina, šeštadienį užfiksuota 3 220 naujų koronaviruso atvejų, o bendras aktyvių užsikrėtusių asmenų skaičius siekia 21 674, hospitalizacijų skaičius nepadidėjęs, sekmadienį „Sky News“ užtikrino vyriausybės patariamojo komiteto vakcinų klausimais pirmininkas Barry Schoubas.

„Visi iki šiol pasitaikę atvejai pasižymėjo lengvais simptomais. Galima sakyti, kad šie atvejai buvo nuo lengvų iki vidutinio sunkumo, o tai yra geras ženklas“, – pažymėjo B. Schoubas ir pridūrė, kad dabar vis dar ankstyvasis etapas ir kol kas niekas neaišku.

Didelis mutacijų skaičius, aptiktas omikron koronaviruso atmainos smaigalio baltyme, panašu, destabilizuoja virusą. Dėl šios priežasties omikron atmaina gali būti ne tokia „tvirta ir prisitaikanti“, kaip dominuojanti delta atmaina, aiškina B. Schoubas.

„Tam tikra prasme aš tikiuosi, kad ši atmaina neišstums delta atmainos, nes mes jau žinome, kaip delta reaguoja į vakciną“, – sakė ekspertas.

Tik maždaug trečdalis suaugusių Pietų Afrikos Respublikos gyventojų yra paskiepyti nuo koronaviruso.

 Angelique Coetzee

Pietų Afrikos medikų asociacijos pirmininkė Angelique Coetzee simptomus, susijusius su naująja koronaviruso atmaina, pavadino „kitokiais ir labai lengvais“, lyginant su kitais viruso atvejais, su kuriais jai teko susidurti per pastaruosius mėnesius.

„Kiek man teko susidurti, ligoninėje nebuvo gydomas nė vienas asmuo, kuriam nustatyta naujoji atmaina. Kalbėjausi su savo kolegomis, jie pastebėjo lygiai tą patį“, – aiškino A. Coetzee.

Paklausta, ar valstybių vadovybės visame pasaulyje ėmė panikuoti be reikalo, A. Coetzee atsakė: „Taip, sprendžiant iš to, kas žinoma dabar, sakyčiau, kad neabejotinai. Tačiau prabėgus dviem savaitėms galbūt mes jau kalbėsime kiek kitaip.“

Pasak gydytojos, naująja atmaina užsikrėtę žmonės pasveiko be gydymo ligoninėje.

A. Coetzee agentūrai AFP sakė, kad per pastarųjų dešimt dienų turėjo apie 30 pacientų, kuriems nustatyta COVID-19 liga ir kuriems pasireiškė nepažįstamų simptomų.

„Į kliniką jie kreipėsi dėl didžiulio nuovargio“, – sakė Pretorijoje kliniką turinti gydytoja ir teigė, kad jaunesniems pacientams tai buvo neįprasta.

Daugumą tokių pacientų sudarė jaunesni nei 40 metų vyrai. Kiek mažiau nei pusė jų buvo skiepyti. Jiems taip pat šiek tiek skaudėjo raumenis, perštėjo gerklė, pasireiškė sausas kosulys. Tik keliems pacientams truputį pakilo temperatūra.

Šie simptomai gerokai skyrėsi nuo kitų atmainų, kurios sukelia kur kas sunkesnių simptomų.

Apie „klinikinį vaizdą, kuris neatitinka delta atmainos“, šiuo metu dominuojančios Pietų Afrikoje, A. Coetzee pranešė lapkričio 18 d., kai sulaukė pirmų septynių iš savo trisdešimties pacientų.

Gydytojos teigimu, Pietų Afrikos mokslininkai jau tuomet buvo užfiksavę naują atmainą, kuri buvo pavadinta B.1.1.529. Apie ją buvo pranešta lapkričio 25 d.

Ši žinia sukėlė paniką ir paskatino nemažai šalių uždrausti atvykti asmenims iš pietinės Afrikos dalies.

A. Coetzee apgailestauja, kad omikron atmaina sukėlė tokį ažiotažą ir kalbas, kad tai yra „be galo pavojinga viruso atmaina“ su daugybe mutacijų, nors šios atmainos virulentiškumas vis dar nėra iki galo žinomas.

Pasaulio sveikatos organizacija šią atmainą laiko keliančia nerimą. Mokslininkai vis dar vertina jos veikimą.

Manoma, kad itin smarkiai mutavusi atmaina yra gerokai labiau užkrečiama ir atspari imunitetui. Visgi jos gebėjimas išvengti vakcinų poveikio vis dar yra vertinamas.

„Mes nesakome, kad vėliau negali išsivystyti sunki ligos forma, – sakė A. Coetzee. – Tačiau bent jau kol kas net ir neskiepytiems pacientams, kuriuos matėme, pasireiškia lengvi simptomai. Esu gana tikra, kad Europoje šiuo virusu jau užsikrėtę daug žmonių.“

Oficiali statistika rodo, kad beveik trys ketvirtadaliai pastarosiomis dienomis Pietų Afrikoje užfiksuotų COVID-19 atvejų sukėlė omikron atmaina. Šios atmainos atvejų jau aptikta ir Australijoje, Italijoje, UK ir Belgijoje.

Vokiečių ekspertas: omikron galėjo atsirasti ŽIV pacientų organizmuose

Stebinantis mutacijų skaičius, kalbant apie koronaviruso omikron atmainą, gali reikšti, kad jis atsirado ŽIV ar kitokiu imunodeficitu sergančio paciento organizme, agentūrai dpa teigė vienas žymiausių Vokietijos imunologijos ekspertų.

Vokietijos imunologijos draugijos generalinis sekretorius Carstenas Watzlas sakė, kad tai ne tik įmanoma, bet ir tikėtina, ir paminėjo panašias išvadas, kurios buvo paskelbtos kitais atvejais.

Virusas gali daug savaičių daugintis žmonių, kurių imuninė sistema nusilpusi, organizmuose, sakė C. Watzlas.

„Šio proceso metu gali kartotis pavienės mutacijos, kurios gali nesuteikti virusui jokio pranašumo, bet vis tiek toliau dauginsis, nes imuninė sistema nesugeba jų kontroliuoti“, – sakė jis.

Taip pat teigė, kad dėl to gali atsirasti papildomų mutacijų, kurių derinys gali būti viruso evoliucinis pranašumas.

Lyginant su originalia koronaviruso atmaina, kuri pirmą kartą pasirodė Uhane, Kinijoje, omikron turi neįprastai daug – apie 30 aminorūgščių pokyčių vien tik spyglio baltyme.

Yra žinoma, kad kai kurios iš šių mutacijų susijusios su didesniu užkrečiamumu ir gebėjimu išvengti imuninės sistemos, tačiau, pasak C. Watzlo, vis dar neaišku, kokį poveikį turės šis konkretus mutacijų derinys.

Daug užsikrėtusių ŽIV Afrikoje negauna tinkamo gydymo, todėl jų organizmas labai nusilpęs, sakė C. Watzlas.

Pasak jo, norint užkirsti kelią, kad neplistų tokie plačiai mutavę variantai kaip omikron, būtų svarbu nustatyti užsikrėtusius imunodeficitą turinčius asmenis ir juos izoliuoti, kol taps nebeužkrečiami.

„Nes net jei virusas smarkiai mutuoja žmogaus organizme, iš tikrųjų pavojinga perduoti mutavusį virusą“, – sakė jis.

G7 ministrai rengia skubų susitikimą

Didžiojo septyneto (G7) valstybių sveikatos apsaugos ministrai pirmadienį rengia skubų susitikimą dėl naujos COVID-19 omikron atmainos, plintančios pasaulyje ir verčiančios uždaryti sienas, o ekspertai stengiasi suprasti, ką šis variantas reiškia kovai su pandemija.

Susitikimą sušaukė G7 pirmininkaujanti Jungtinė Karalystė, viena iš šalių, kuriose nuolat daugėja smarkiai mutavusios naujos atmainos atvejų.

Pietų Afrikoje pirmą kartą aptikta omikron atmaina – naujas iššūkis pasauliui stengiantis kovoti su pandemija. Kelios šalys jau atnaujino apribojimus, kurie, kaip daugelis tikėjosi, turėjo likti praeityje.

„Žinome, kad dabar lenktyniaujame su laiku“, – sakė Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen. Ji pridūrė, kad vakcinų gamintojams reikia dviejų ar trijų savaičių, kad „susidarytų išsamus vaizdas apie mutacijų savybes.“

Jau nemažai šalių nustatė kelionių apribojimus pietų Afrikai, tarp jų – pagrindinis kelionių centras Kataras, taip pat JAV, JK, Indonezija, Saudo Arabija, Kuveitas ir Nyderlandai.

Angola tapo pirmąja pietų Afrikos šalimi, sustabdžiusia visus skrydžius iš savo regioninių kaimynių Mozambiko, Namibijos ir Pietų Afrikos Respublikos.

PAR prezidentas Cyrilas Ramaphosa sekmadienį paragino šalis atšaukti kelionių draudimus, „kol mūsų ekonomikai nepadaryta dar didesnė žala“.

Malavio prezidentas Lazarus Chakwera apkaltino Vakarų šalis „afrofobija“ dėl to, kad jos uždarė savo sienas.

Pasaulio sveikatos organizacijos Afrikoje vadovė taip pat paragino šalis vadovautis mokslo žiniomis, o ne įvesti skrydžių draudimus, siekiant suvaldyti naująją COVID-19 atmainą.

„Omikron atmaina dabar aptikta keliuose pasaulio regionuose, todėl kelionių draudimai, taikomi Afrikai, pažeidžia pasaulinį solidarumą“, – sakė PSO regiono direktorė Matshidiso Moeti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)