Susitikimą sušaukė G7 pirmininkaujanti Jungtinė Karalystė, viena iš šalių, kuriose nuolat daugėja smarkiai mutavusios naujos atmainos atvejų.

Pietų Afrikoje pirmą kartą aptikta omikron atmaina – naujas iššūkis pasaulinėms pastangoms kovoti su pandemija. Kelios šalys jau atnaujino apribojimus, kurie, kaip daugelis tikėjosi, turėjo likti praeityje.

„Žinome, kad dabar lenktyniaujame su laiku“, – sakė Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen. Ji pridūrė, kad vakcinų gamintojams reikia dviejų ar trijų savaičių, kad „susidarytų išsamus vaizdas apie mutacijų savybes.“

Jau nemažai šalių nustatė kelionių apribojimus pietų Afrikai, tarp jų – pagrindinis kelionių centras Kataras, taip pat JAV, JK, Indonezija, Saudo Arabija, Kuveitas ir Nyderlandai.

Angola tapo pirmąja pietų Afrikos šalimi, sustabdžiusia visus skrydžius iš savo regioninių kaimynių Mozambiko, Namibijos ir Pietų Afrikos Respublikos.

PAR prezidentas Cyrilas Ramaphosa sekmadienį paragino šalis atšaukti kelionių draudimus, „kol mūsų ekonomikai nepadaryta dar didesnė žala“.

Malavio prezidentas Lazarus Chakwera apkaltino Vakarų šalis „afrofobija“ dėl to, kad jos uždarė savo sienas.

Pasaulio sveikatos organizacijos Afrikoje vadovė taip pat paragino šalis vadovautis mokslo žiniomis, o ne įvesti skrydžių draudimus, siekiant suvaldyti naująją COVID-19 atmainą.

„Omikron atmaina dabar aptikta keliuose pasaulio regionuose, todėl kelionių draudimai, nukreipti prieš Afriką, pažeidžia pasaulinį solidarumą“, – sakė PSO regiono direktorė Matshidiso Moeti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją