Kaip ir daugumoje kitų Europos šalių turtingoje Alpių šalyje auga pasipiktinimas dėl apribojimų, kuriais siekiama suvaldyti pandemiją ir padidinti spaudimą žmonėms skiepytis. Tačiau šį kartą Šveicarijoje, kur referendumai po civilizuotų ir pamatuotų debatų vyksta kas kelis mėnesius, įtampa buvo pakilusi iki aukštumų, kas sukėlė tikrą šoką. Policijai teko sustiprinti kelių politikų apsaugą po to, kai šie sulaukė įžeidimų bangos ir net grasinimų mirtimi.

Rezultatai iš 16 iš 26 šalies kantonų rodo, kad 61.9 proc. balsavusiųjų pritarė įstatymui, suteikiančiam teisinį pagrindą vadinamiesiems COVID-19 pasams, įrodantiems, jog asmuo yra pasiskiepijęs nuo koronaviruso ar juo prasirgo. Balsavusiųjų aktyvumas siekė 64 proc.

Balsavimas surengtas tuo metu, kai pasaulyje fiksuojami naujos koronaviruso atmainos atvejai. Be to, referendumas įvyko tuo metu, kai šiuo metu koronaviruso infekcijos atvejų skaičius Šveicarijoje yra daugiau nei septynis kartus didesnis nei spalio viduryje.

Pasai patekti į restoranus

Naujasis įstatymas suteikia teisinį pagrindą COVID-19 pasams, nors šie faktiškai yra naudojami nuo rugsėjo mėnesio. Jų reikalaujama iš norinčiųjų patekti į restoranus ir kitas uždaras erdves. Kritikai sako, kad tokie pasai sukuria „apartheido“ sistemą.

Kaip ir daugelyje Europos šalių, Šveicarijoje auga nepasitenkinimas dėl koronaviruso plitimo įvedamais apribojimais bei spaudimu skiepytis.

Naujajam įstatymui besipriešinančios grupės Konstitucijos draugai atstovė Michelle Cailler sakė, kad naujų galių suteikimas valdžiai yra „labai pavojinga demokratijai“.

„Didžiausia gėda yra dėl to, kad šis įstatymas pažeidžia nemažai konstitucinių teisių, ypač dešimtąjį straipsnį dėl asmeninės laisvės kalbant apie šį COVID pasą, kuris paslapčia įveda privalomą skiepijimąsi. Tai yra didžiulis šokas tokioje šalyje, kaip Šveicarija“, – agentūrai AFP po balsavimo sakė ji.

Šiuo metu pilnai paskiepyta yra 67 proc. Šveicarijos gyvebtojų, o dar du procentai yra paskiepyti pirmąja iš dviejų vakcinos dozių.

Neseniai laikraščio „SonntagsBlick“ užsakymu Linko instituto atlikta 1300 Šveicarijos gyventojų apklausa parodė, kad 53 proc. šalies gyventojų pritaria privalomiems skiepams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Dalintis
Nuomonės