Prie kai kurių rinkimų apylinkių rinkėjai laukė eilėse nuo pat aušros, o oficialiai jos atsidarė 7.30 val. ryto (13.30 val. Grinvičo laiku).

Daugiau nei penki milijonai Hondūro gyventojų rinks 128 Nacionalinio kongreso narius ir 20 Atstovų rūmų narių. Rinkimai, kaip manoma, bus įtempti.

Kairiųjų opozicijos kandidatė Xiomara Castro praėjusį mėnesį pirmavo visuomenės nuomonės apklausose, tačiau valdančioji dešinioji Nacionalinė partija (PN), kurios kandidatas yra charizmatiškasis Tegucigalpos meras Nasry Asfura, turėjo geresnę kampanijos organizaciją ir išteklius.

Opozicija baiminasi, kad rinkimai bus suklastoti, ir praneša apie prieš rinkimus vykdytus bauginimus.

„Jei PN laimės rinkimus, net ir teisėtai, smurto lygis bus keliantis nerimą“, – AFP prognozavo politologas Raulis Pineda, teisininkas ir buvęs PN atstovas parlamente.

Prieš ketverius metus, opozicijai ir tarptautiniams stebėtojams šaukiant apie sukčiavimą, J. O. Hernandezas laimėjo antikonstitucinę antrąją kadenciją iš eilės.

Tai sukėlė mėnesį trukusį visuotinį protestą, o po to vyriausybė ėmėsi represijų, per kurias žuvo daugiau kaip 30 žmonių.

Visa tai kelia nerimą šaliai, kuri jau ir taip nuniokota smurtaujančių gaujų, prekybos narkotikais ir uraganų, ir kurios 59 proc. iš 10 mln. gyventojų gyvena skurde.

„Žmonės jau beveik paranojiškai ruošiasi karui“ ir kaupia maisto bei vandens atsargas, – sakė R. Pineda.

Tačiau jis tvirtina, kad Vašingtono, kuris nori sumažinti masinės Centrinės Amerikos migracijos į JAV priežastis, spaudimas ir gausus tarptautinių stebėtojų būrys turėtų bent jau užtikrinti skaidrų balsavimą.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją