Pirmojo nuo rugpjūčio, kai talibai perėmė valdžią, M. H. Akhundo kreipimosi į tautą garso įrašas buvo paleistas per valstybinę televiziją prieš ateinančią savaitę Dohoje vyksiantį Jungtinių Valstijų ir Talibano atstovų susitikimą.

„Patikiname visas šalis, kad nesikišime į jų vidaus reikalus ir kad su jomis norime gerų ekonominių santykių“, – beveik 30 minučių trukusioje kalboje sakė premjeras, kuris prieš tai socialiniuose tinkluose buvo sulaukęs kritikos už tai, kad nuo tada, kai islamistai perėmė valdžią šalyje, nedarė jokių pareiškimų, nors tauta susiduria su rimtais iššūkiais.

Talibanas valdžią Afganistane perėmė rugpjūčio 15 dieną, po to, kai buvo nuversta JAV remta vyriausybė, Vašingtonui skubant po dvidešimt metų trukusio karo iš Afganistano išvesti savo karius.

Ankstesnis Talibano režimas buvo nuverstas po Jungtinių Valstijų vadovautos invazijos, surengtos po rugsėjo 11-osios išpuolių.

M. H. Akhundas yra ilgametis Talibano narys, turėjęs artimų ryšių su judėjimo įkūrėju ir pirmuoju aukščiausiuoju jo lyderiu mula Omaru, kuriam patarinėjo politikos klausimais.

Kaip manoma, į septintą dešimtį įkopęs M. H. Akhundas 1996-2001 metais ėjo Afganistano užsienio reikalų ministro ir vicepremjero pareigas. Vėliau jis buvo įtrauktas į Jungtinių Tautų Saugumo tarybos sankcijų sąrašą dėl Talibano „aktų ir veiklos“.

M. H. Akhundo vyriausybės laukia dideli iššūkiai, ypač siekiant atgaivinti šalies itin nustekentą ekonomiką, praradusią tarptautinę paramą, sudariusią 75 proc. šalies biudžeto.

„Mes prašome visų tarptautinių organizacijų nesulaikyti savo pagalbos ir padėti mūsų išsekusiai tautai, ... kad būtų galima išspręsti tautos problemas“, - savo kalboje sakė premjeras.

Afganistane fiksuojami didelė infliacija ir nedarbas. O šalies bankų sektorius žlugo po to, kai Talibanas perėmė šalies valdymą.

Jungtinių Tautų pagalbos agentūros yra perspėjusios, kad Afganistanui gresia rimta humanitarinė krizė, o ateinančią žiemą pusei iš 38 mln. šalies gyventojų gresia badas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją