Rytinės Naujojo Pietų Velso valstijos sveikatos apsaugos institucija teigė atlikusi skubius genomo tyrimus ir patvirtinusi, kad naujoji atmaina buvo nustatyta dviem žmonėms, šeštadienį nusileidusiems Sidnėjuje.

Abu keleiviai atvyko iš pietų Afrikos ir Australiją pasiekė „Qatar Airways“ reisu per Dohą, sakoma Naujojo Pietų Velso sveikatos apsaugos tarnybos pranešime.

Netrukus po atvykimo juos testavus, pasirodė, kad COVID-19 testas teigiamas, todėl buvo skubiai ištirta, ar jie nėra užsikrėtę smarkiai mutavusia omikron atmaina.

„Du teigiami atvejai, kurie buvo besimptomiai, yra izoliuoti specialiose sveikatos priežiūros patalpose. Abu žmonės yra visiškai paskiepyti“, – teigė NSW Health.

Pasak tarnybos, kitų 12 tuo pačiu reisu skridusių keleivių iš pietų Afrikos COVID-19 testų rezultatai nebuvo teigiami, tačiau jie buvo izoliuoti, kaip ir visi kiti 260 lėktuvo keleivių ir įgulos narių.

Lėktuvas su užsikrėtusiais keleiviais nusileido tą pačią dieną, kai Australija paskelbė uždraudžianti skrydžius iš devynių pietų Afrikos regiono šalių, įskaitant PAR ir Zimbabvę.

Pasaulio sveikatos organizacija įtraukė omikron atmainą į susirūpinimą keliančių variantų sąrašą ir teigė, kad gali prireikti kelių savaičių, kol paaiškės, ar yra reikšmingų pokyčių užkrečiamumo, ligos sunkumo, vakcinų nuo COVID-19 veiksmingumo, testavimo ir gydymo požiūriu.

„Eikite pasiskiepyti“

Naujoji atmaina pasirodė praėjus vos mėnesiui po to, kai Australija panaikino draudimą piliečiams keliauti į užsienį be leidimo, o iki metų pabaigos šalies sienos taip pat turi būti atvertos kvalifikuotiems darbuotojams ir užsienio studentams.

Po daugiau nei 18 mėnesių trukusio uždarų sienų režimo visiškai paskiepytiems Australijos piliečiams nebereikia prašyti leidimo išvykti iš šalies.

Praėjusių metų kovo 20 dieną Australija, reaguodama į koronaviruso pandemiją, įvedė vienus griežčiausių pasaulyje pasienio apribojimų.

Beveik 600 dienų buvo sustabdyta daugybė tarptautinių skrydžių, o kelionės į užsienį sumažėjo iki minimumo.

Nežinia, ar atsiradus naujai atmainai, bus grįžta prie griežtesnių taisyklių.

Naujojo Pietų Velso premjeras Dominikas Perrotetas, kalbėdamas likus kelioms valandoms iki patvirtinimo, kad į Australiją atkeliavo omikron atmaina, atrodė nelinkęs taikyti kokius nors naujus apribojimus.

„Turime išmokti gyventi kartu su virusu ir kartu su įvairiomis viruso atmainomis, kurios mus pasieks", - sakė D. Perrotetas.

"Geriausia, ką galime padaryti, tai pasiskiepyti, o vėliau – gauti sustiprinamąją vakcinos dozę, – pridūrė jis. – Valstijų ir federalinė vyriausybė nėra visagalės“.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Dalintis
Nuomonės