„Remdamasi pateikta medžiaga, rodančią COVID-19 epidemiologijos žalingą pokytį... PSO įvardijo B.1.1.529 susirūpinimą keliančiu variantu, pavadintu omikron“, – sakoma Jungtinių Tautų sveikatos apsaugos agentūros pranešime.

Europos Sąjungos pareigūnai, penktadienį surengę skubų pasitarimą dėl nerimą keliančio naujo pandeminio koronaviruso varianto, pirmąkart aptikto Pietų Afrikoje, penktadienį nutarė paraginti visas 27 Bendrijos nares apriboti keliones iš to regiono.

„Valstybės narės susitarė skubiai įvesti suvaržymus kelionėms į ES iš septynių Pietų Afrikos regiono šalių: Botsvanos, Esvatinio, Lesoto, Mozambiko, Namibijos, Pietų Afrikos [Respublikos], Zimbabvės“, – per „Twitter“ parašė Europos Komisijos atstovas Ericas Mameris.

Bendrijos narėms rekomenduojama sustabdyti skrydžius iš šių Afrikos šalių, tačiau šis siūlymas nėra privalomas.

„Tai ne formalus sprendimas, tik rekomendacija. Kiekviena valstybė narė pati priims sprendimus“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas ES pareigūnas.

Vis dėlto daug ES šalių jau paskelbė stabdančios skrydžius iš kai kurių arba visų septynių paminėtų pietinių Afrikos valstybių. Kitos tikriausiai paseks jų pavyzdžiu artimiausiomis dienomis.

Vienas ES pareigūnas AFP sakė, kad diplomatai ir pareigūnai, susitikę Briuselyje aktyvavus ES integruotą politinio atsako į krizes (IPCR) mechanizmą, pasirinko siūlyti „suvaržymus“, o ne kelionių įšaldymą.

Toks sprendimas priimtas, nes ES piliečiams ir gyventojams turėtų būti leista sugrįžti į savo šalis, nors jiems tikriausiai bus privaloma pasidaryti PCR testus koronavirusinei infekcijai nustatyti ir parvykus karantinuotis.

Remiantis priimta rekomendacija, ne ES šalių piliečiams ir gyventojams iš minimų Afrikos šalių neturėtų būti leidžiama atvykti į Bendriją.

Šiuo metu ES pirmininkaujanti Slovėnija per „Twitter“ pranešė, kad per IPCR posėdį nuspręsta aktyvuoti „avarinius stabdžius“, leidžiančius Bendrijos narėms skubiai keisti kelionių kriterijus, derinantis prie pandemijos lemiamų padėties pokyčių.

Savo žinutėje Slovėnija paragino ES šalis testuoti ir karantinuoti visus atvykstančius keleivius.

Kol kas nebuvo paskelbta išsamesnio pranešimo, ar turimi galvoje keleiviai iš minėtų septynių Afrikos šalių, ar visi keleiviai, iš bet kur atvykstantys į ES teritoriją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)