Šis vizitas yra naujausias Amerikos paramos autonominei, demokratiškai valdomai salai ženklas. Anksčiau šią savaitę JAV prezidentas Joe Bidenas pakvietė Taivaną į viršūnių susitikimą demokratijos klausimais.

Tarptautinis palaikymas Taivano siekiui užimti vietą pasaulio arenoje auga, ypač tarp Vakarų valstybių, Kinijos autoritariniam lyderiui Xi Jinpingui pereinant prie vis karingesnio tono šios salos atžvilgiu.

Kinija laiko Taivaną savo teritorijos dalimi ir ne kartą sakė, kad kada nors jį susigrąžins, prireikus – jėga. Ji uoliai stengiasi izoliuoti Taivaną tarptautinėje arenoje ir tūžta dėl bet kokių mėginimų traktuoti salą kaip nepriklausomą valstybę.

„Kai vakar buvo paskelbta apie mūsų kelionę, mano biuras sulaukė tiesmuko pranešimo iš Kinijos ambasados, kuriame man nurodoma atšaukti kelionę“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Atstovų Rūmų narė Elissa Slotkin.

Nancy Mace, vienintelė respublikonė tarp delegacijos narių, atvykimo proga tviteryje paskelbė asmenukę su prierašu: „Ką tik nusileidome Taivano Respublikoje.“

Tokia formuluotė svarbi, nes Taivano oficialus pavadinimas – Kinijos Respublika, tačiau salos nepriklausomybės šalininkai dažniau vartoja žodžių junginį „Taivano Respublika“.

Pekinas visais būdais siekia užkirsti kelią vartoti žodį „Taivanas“ ir priešinasi bet kokioms iniciatyvoms, galinčioms sudaryti salos tarptautinio legitimumo regimybę.

Taivaną oficialiai pripažįsta tik 15 valstybių, tačiau sala palaiko de facto diplomatinius santykius su daugeliu šalių.

Naujausias įstatymų leidėjų vizitas surengtas JAV prezidentui pakvietus Taivaną į numatytą virtualų daugiau kaip 100 šalių viršūnių susitikimą demokratijos klausimais. Pakvietimo nesulaukusi Kinija piktai sureagavo į šį žingsnį.

Praėjusią savaitę Kinija oficialiai pažemino diplomatinio atstovavimo lygį su Lietuva iki reikalų patikėtinių, reaguodama į Taivaniečių atstovybės Vilniuje atidarymą.

„Mušta korta“

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas penktadienį išreiškė pasipiktinimą amerikiečių kongresmenų vizitu ir įspėjo apie pasekmes „JAV politikams, beatodairiškai ginčijantiems „Vienos Kinijos“ principą“.

„Norėčiau patarti kai kuriems amerikiečiams: nežaiskite Taivano korta, nes ji mušta. Nelaimėsite. Atsitrenksite į sieną ir pajusite savo veiksmų pasekmes“, – sakė jis.

JAV delegacija į Taivaną atskrido praėjusią naktį, ketvirtadienį atšventusi Padėkos dieną su Pietų Korėjoje dislokuotais amerikiečių kariais.

Delegacijai vadovauja Atstovų Rūmų Veteranų reikalų komiteto pirmininkas Markas Takano. Kartu su juo, E. Slotkin ir N. Mace į Taivaną atskrido Colinas Allredas ir Sara Jacobs.

„Taivanas toliau stiprins bendradarbiavimą su Jungtinėmis Valstijomis, siekiant puoselėti mūsų bendras vertybes – laisvę ir demokratiją, ir užtikrinti taiką bei stabilumą regione“, – per susitikimą su amerikiečių kongresmenais sakė Taivano prezidentė Tsai Ing-wen.

Jungtinėse Valstijose parama Taivanui ir jo 23 mln. gyventojų yra vienas iš retų klausimų, dėl kurio vieningai sutaria abi pagrindinės partijos.

Vašingtonas išlieka pagrindinis Taivano sąjungininkas ir aprūpina salą ginkluote, nors 1979-aisiais nutraukė oficialius diplomatinius santykius su Taibėjumi ir pripažino Pekiną.

Nuo 2016 metų, kai buvo išrinkta prezidente, Tsai Ing-wen siekia įtvirtinti atskirą Taivano identitetą, nors Pekinas šias pastangas laiko separatizmu.

Pastaruoju metu Kinija vis garsiau žvangina ginklais aplink Taivaną: kinų naikintuvai ir bombonešiai, galintys gabenti branduolinį ginklą, nuolat pažeidinėja salos oro gynybos zoną. Spalio pradžioje, Kinijai minint Liaudies Respublikos įkūrimo metines, Pekinas pasiuntė prie Taivano rekordiškai daug karinių orlaivių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją