77 metų M. Zemanas buvo hospitalizuotas sausio 10-ąją, kitą dieną po parlamento rinkimų. Buvo pranešta, kad M. Zemanui sutriko kepenų veikla, gydytojai įtarė cirozę.

Ketvirtadienio rytą politikos veteranas išvyko iš Centrinės karinės ligoninės (UVN) Prahoje, tačiau tą patį vakarą turėjo į ją sugrįžti, testu patvirtinus jo užsikrėtimą COVID-19.

M. Zemanas penktadienį turėjo paskirti Petrą Fialą, centro dešiniųjų aljanso „Kartu“ lyderį, naujuoju šalies premjeru, bet dėl infekcijos ši ceremonija atidėta neapibrėžtam laikui.

„Prezidentas Milošas Zemanas šeštadienį bus paleistas iš UVN į [jo rezidenciją] Lanų pilyje“, – sakė M. Zemano atstovas Jiri Ovčačekas.

Jis „paskirs Petrą Fialą naujuoju premjeru sekmadienį 11 val. vietos (12 val. Lietuvos) laiku, laikydamasis galiojančių higienos ir epidemiologinių reikalavimų“, nurodė atstovas.

Čekijos sveikatos ministerijos taisyklės numato, kad asmenys, kuriems tyrimais patvirtinta koronavirusinė infekcija, privalo izoliuotis 14 dienų.

P. Fiala žurnalistams sakė, kad sekmadienį Lanų pilyje aptars būsimą vyriausybę su M. Zemanu. Jis taip pat nurodė, kad kol kas sprendimas susitikimo formos, įskaitant apsaugos priemones, dar nepriimtas.

UVN nurodė, kad M. Zemanui, kuris yra gavęs tris vakcinos nuo koronaviruso dozes, jokių ligos simptomų nepasireiškė. Testas jam buvo atliktas po kontakto su užsikrėtusiu asmeniu.

P. Fiala pirmininkauja dešiniojo sparno Demokratinei piliečių partijai (ODS), sudariusiai aljansą su centristine Krikščionių demokratų partija (KDS) ir centro dešiniąja partija „TOP 09“. Jų aljansas „Kartu“ rinkimuose nedidele persvara įveikė kadenciją baigiančio premjero milijardieriaus Andrejaus Babišo populistinį judėjimą ANO („Taip“).

Suvienijęs jėgas su centristine Merų ir nepriklausomų kandidatų partija (STAN) bei Piratų partija P. Fialos aljansas turi 108 balsų daugumą 200 vietų parlamente.

Kol M. Zemanas, turėjęs tarpininkauti partijų derybose po rinkimų, gulėjo ligoninėje, penkios minėtos partijos suformavo vyriausybę.

M. Zemanas, pagal Konstituciją turintis paskirti premjerą ir vėliau vyriausybę, pareiškė, kad jo netenkina viena pavardė P. Fialos kabineto narių sąraše. Tai kelia nerimą, kad vyriausybės tvirtinimo procesas gali užtrukti.

10,7 mln. gyventojų turinčioje Čekijoje ketvirtadienį buvo registruotas rekordinis skaičius naujų užsikrėtimo COVID-19 atvejų – 27 717. Ekspertų teigimu, kita vyriausybė turėtų būti paskirta greitai, kad kuo greičiau imtųsi spręsti sveikatos krizės problemą.

Kai kuriose ligoninėse jau trūksta vietų, todėl jos siunčia pacientus į kitas gydymo įstaigas, šalyje atidedamos planuotos chirurginės operacijos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją