Blokas, „glaudžiai derindamas veiksmus su valstybėmis narėmis, siūlys nutraukti skrydžius iš pietų Afrikos regiono dėl susirūpinimą keliančios atmainos“, – tviteryje parašė Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula Von der Leyen.


Ši informacija pasirodė po to, kai penktadienį Jungtinė Karalystė (JK), Vokietija, Izraelis ir Singapūras pranešė apie naujus kelionių apribojimus, Pietų Afrikoje aptikus naują COVID-19 atmainą.

JK paskelbė, kad nedelsdama laikinai nutraukia skrydžius iš Pietų Afrikos Respublikos, Namibijos, Lesoto, Botsvanos, Esvatinio ir Zimbabvės.

Izraelis taip pat nebeįsileis lėktuvų iš minėtųjų šalių bei Mozambiko. Sugrįžę Izraelio piliečiai privalės karantinuotis.

Japonija irgi ėmėsi panašių veiksmų ir nusprendė sugriežtinti pasienio kontrolę iš Pietų Afrikos atvykstantiems asmenims.

JK uždraus atvykti į šalį iš šešių Afrikos valstybių

Jungtinė Karalystė ketvirtadienį pranešė uždrausianti atvykti į šalį iš šešių pietinių Afrikos valstybių, Pietų Afrikoje aptikus naują COVID-19 variantą su nemažai mutacijų.

Sveikatos apsaugos sekretorius Sajidas Javidas nurodė, kad nuo penktadienio 12 val. Grinvičo (14 val. Lietuvos) laiku stabdomi visi skrydžiai iš Pietų Afrikos, Namibijos, Lesoto, Esvatinio, Zimbabvės ir Botsvanos.

„Ankstyvas šio varianto požymis yra tas, kad jis gali būti labiau užkrečiamas nei delta atmaina, o šiuo metu mūsų turimos vakcinos gali būti mažiau veiksmingos prieš jį“, – kalbėjo sveikatos apsaugos sekretorius Sajidas Javidas.

Jis sakė, kad naujasis variantas, kuris laikomas atsakingu už „eksponentinį“ naujų užsikrėtimo atvejų skaičiaus augimą Pietų Afrikoje ir kuris taip pat buvo nustatytas keliautojams iš šios šalies Botsvanoje ir Honkonge, iki šiol Britanijoje aptiktas nebuvo.

Tačiau S. Javidas nurodė, kad britų mokslininkai yra „giliai sunerimę“, ir atsargumo sumetimais nuspręsta nuo penktadienio 12 val. Grinvičo (14 val. Lietuvos) laiku sustabdyti visus skrydžius iš Pietų Afrikos, Namibijos, Lesoto, Esvatinio, Zimbabvės ir Botsvanos.

„Kiekvieną, atvyksiantį iš tų šalių nuo sekmadienio 4 val. ryto, reikalausime karantinuotis viešbučiuose“, – pridūrė jis.

„Jei kas nors atvyktų anksčiau, jie turėtų savarankiškai izoliuotis namuose ir atlikti PGR testą antrą ir aštuntą dieną, – kalbėjo sveikatos apsaugos sekretorius. – O jei kas nors atvyko iš bet kurios iš tų šalių per pastarąsias 10 dienų, mes paprašytume jų atlikti PGR testus.“

Britanija yra viena labiausiai nukentėjusių nuo COVID-19 šalių – nuo protrūkio pradžios praėjusių metų pradžioje mirė apie 144 000 žmonių.

Naujų užsikrėtimo atvejų skaičius išlieka didelis – per praėjusią parą buvo užregistruota daugiau nei 47 000 atvejų, tačiau daugiau nei 80 proc. 12 metų ir vyresnių žmonių yra paskiepyti dviem vakcinos nuo COVID-19 dozėmis.


Kone 29 proc. žmonių jau gavo trečią, stiprinamąją dozę, vyriausybei stengiantis sumažinti spaudimą sveikatos priežiūros paslaugoms žiemos mėnesiais, kai plinta daug kitų sezoninių kvėpavimo takų ligų.

JK vyriausybė sulaukė plačios kritikos dėl savo sprendimų dėl karantino ir socialinio atstumo ankstyvosiomis pandemijos savaitėmis.

Praėjusį mėnesį paskelbtoje JK parlamento ataskaitoje nurodoma, kad Britanija pernelyg lėtai pradėjo taikyti izoliavimą užsikrėtusiesiems ir klaidingai ėmėsi „švelnių sienų kontrolės priemonių“ tik toms šalims, kur epidemiologinė padėtis buvo prasta.

Vokietija uždraus daugumą kelionių iš Pietų Afrikos

Vokietija uždraus daugumą kelionių iš Pietų Afrikos, siekiant sustabdyti naujo COVID-19 varianto su daugybe mutacijų plitimą, penktadienį pranešė laikinasis sveikatos apsaugos ministras Jensas Spahnas.

Naujosios taisyklės, įsigaliosiančios penktadienio vakarą, paveiks Pietų Afriką ir, „tikriausiai, kaimynines šalis“, sakė J. Spahnas.

Pasak jo, atvykti iš ten bus leidžiama tik Vokietijos piliečiams. Atvykę jie turės karantinuotis 14 dienų, net jei yra paskiepyti nuo koronaviruso.

„Paskutinis dalykas, kurio mums dabar reikia, yra naujas variantas, sukeliantis dar daugiau problemų“, – sakė J. Spahnas.

Izraelyje nustatytas pirmasis užsikrėtimo nauja koronaviruso atmaina atvejis

Izraelyje nustatytas pirmasis užsikrėtimo nauja koronaviruso atmaina B.1.1.529 atvejis – infekcija diagnozuota iš Malavio grįžusiam šalies piliečiui. Tai penktadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerijos spaudos tarnyba.

„Keliose šalyse Afrikos pietuose rasta atmaina aptikta ir Izraelyje. Ja užsikrėtė pilietis, kuris grįžo iš Malavio. Be to, įtariami dar du užsikrėtimo atvejai – iš užsienio grįžę piliečiai šiuo metu laukia testų rezultatų ir yra izoliuoti“, - sakoma pranešime.

Anot spaudos tarnybos, pradėtas epidemiologinis tyrimas, kad būtų nustatyti visi galimi infekuotųjų kontaktai. Visi trys Izraelio piliečiai yra vakcinuoti, jų imunizacijos duomenys dabar tikrinami.

Ketvirtadienį Izraelis įtraukė į šalių, kuriose izraeliečiams draudžiama lankytis, sąrašą PAR, Lesotą, Botsvaną, Zimbabvę, Mozambiką, Namibiją ir Esvatinį, kadangi regione išaiškinta nauja koronaviruso atmaina B.1.1.529. Kaip informavo premjero kanceliarija, visi iš šių šalių grįžtantys Izraelio piliečiai, taip pat ir paskiepyti trečiąja doze, turi izoliuotis viešbučiuose ir laikytis karantino reikalavimų.

Atmaina su daugybe mutacijų

Pietų Afrikos Respublikos mokslininkai ketvirtadienį pranešė, kad aptiko naują COVID-19 atmainą su daug mutacijų ir kaltina ją dėl išaugusio infekcijos skaičiaus.

„Deja, aptikome naują atmainą, kuri kelia susirūpinimą Pietų Afrikoje“, – skubiai sušauktoje spaudos konferencijoje sakė virusologas Tulio de Oliveira.

Ši atmaina, kurios nomenklatūrinis numeris yra B.1.1.529, „turi labai daug mutacijų“, – sakė jis. – Deja, jis sukelia infekcijų gausėjimą“.

Jis taip pat informavo, kad šis virusas buvo aptiktas Botsvanoje ir Honkonge tarp keliautojų iš PAR.

Sveikatos apsaugos ministras Joe Phaahla teigė, kad ši viruso atmaina kelia „rimtą susirūpinimą“ ir dėl jo „eksponentiškai“ daugėja registruojamų atvejų, taigi yra „didelė grėsmė“.
Trečiadienį užregistruota daugiau kaip 1 200 kasdienių užsikrėtimo atvejų, o šio mėnesio pradžioje jų buvo tik apie 100.

Prieš aptinkant naująją viruso atmainą, valdžios institucijos prognozavo, kad ketvirtoji viruso banga PAR prasidės maždaug gruodžio viduryje, nes ją paskatins kelionės prieš šventinį sezoną.

Vyriausybinis Nacionalinis užkrečiamųjų ligų institutas (NICD) pranešė, kad atlikus genomo sekos nustatymą, šalyje užregistruoti 22 teigiami B.1.1.529 varianto atvejai.

Ketvirtadienį paskelbtame pareiškime teigiama, kad trijose šalies provincijose, įskaitant Gautengą, kuriam priklauso Johanesburgas ir Pretorija, „sparčiai daugėja“ aptiktų infekcijos atvejų ir teigiamų testų rezultatų.

Neseniai buvo nustatytas grupinis protrūkis, sutelktas sostinės Pretorijos aukštojo mokslo institucijoje, pranešė NICD.

Praėjusiais metais PAR buvo aptikta COVID-19 beta atmaina, nors iki šiol šalyje infekcijų skaičių lėmė delta atmaina, iš pradžių aptikta Indijoje.

Šalyje pandemijos atvejų skaičius yra didžiausias Afrikoje – apie 2,95 mln. atvejų, iš kurių 89 657 baigėsi mirtimi.

Mokslininkai teigė, kad naujoji B.1.1.529 atmaina turi mažiausiai 10 mutacijų, palyginti su dviem delta ar trimis beta atmainų mutacijomis.

„Mums kelia nerimą tai, kad šis variantas ne tik gali būti labiau užkrečiamas, taigi plisti greičiau, bet ir apeiti imuninės sistemos dalis ir mūsų imuninės sistemos apsaugą“, – sakė tyrėjas Richardas Lessellsas.

Kol kas pastebėta, kad ši atmaina ypač plinta tarp jaunų žmonių.

Tačiau artimiausiomis dienomis ir savaitėmis bus labai svarbu nustatyti šios atmainos pavojingumą, sakė R. Lessellsas.
Atmainos neutralizavimą „apsunkina jos mutacijų skaičius“, sakė viena iš mokslininkių Penny Moore. – Šioje atmainoje yra daug mums nežinomų mutacijų“.

Po gana lėtos skiepijimo kampanijos PAR pradžios šiuo metu apie 41 proc. suaugusiųjų yra gavę bent vieną vakcinos dozę, o 35 proc. – visiškai paskiepyti.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)