Šie asmenys buvo pripažinti kaltais dėl šalyje įvykdytų 54 „teroristinių operacijų“, įskaitant aukšto rango policijos pareigūno nužudymą, taip pat bandymą nužudyti buvusį VRM vadovą Mohamedą Ibrahimą.

Egipte egzekucijos civiliams gyventojams įvykdomos pakariant. Tarp šįkart myriop nuteistų asmenų yra vienas buvęs policininkas, o nuosprendžiai negali būti apskųsti.

22 nuteistieji buvo pripažinti kaltais dėl priklausymo grupuotei „Ansar Beit al-Maqdis“, 2014 metais prisiekusiai ištikimybę džihadistų judėjimui „Islamo valstybė“ (IS).

Kasacinis teismas, Egipto aukščiausios instancijos apeliacinis teismas, toje pačioje byloje paliko galioti laisvės atėmimo bausmes dar 118 žmonių. Jie siunčiami už grotų mažiausiai keleriems metams, kai kurie – iki gyvos galvos.

Egiptas jau daugelį metų stengiasi numalšinti intensyvų sukilimą Šiaurės Sinajuje, paaštrėjusį 2013 metais, kai kariuomenė nuvertė islamiškų jėgų remtą prezidentą Mohamedą Mursį.

2018 metų vasarį kariuomenė ir policija pradėjo nacionalinio masto operaciją prieš kovotojus, daugiausia dėmesio skirdamos Šiaurės Sinajui.

Oficialiais duomenimis, nuo operacijų pradžios žuvo maždaug 1 073 įtariami kovotojai ir dešimtys saugumo tarnybų darbuotojų.

Anksčiau šį mėnesį Egiptas susitarė su Izraeliu didinti savo karių skaičių aplink pasienio miestą Rafachą, siekdami sutramdyti IS kovotojus.

„Ansar Beit al Maqdis“ Sinajuje vadovavo buvęs specialiųjų pajėgų karininkas Hishamas al Ashmawy.

H. al Ashmawy, kadaise vadintas „ieškomiausiu žmogumi Egipte“, atsiskyrė nuo kovotojų, šiems nusprendus atsiriboti nuo teroristų tinklo „al Qaeda“ ir būti lojaliems „Islamo valstybei“.

2018 metais H. al Ashmawy buvo suimtas Libijos rytiniame Dernos mieste ir vėliau išduotas Kairui. Jis buvo teisiamas kartu su 22 vyrais, kurie buvo nuteisti ketvirtadienį. Tačiau buvęs kovotojų lyderis buvo pripažintas kaltu anksčiau nei kiti, o praėjusių metų kovą jam buvo įvykdyta mirties bausmė.

Tarptautinės žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ duomenimis, Egiptas, daugiausiai gyventojų turinti arabų šalis, yra trečia pasaulyje pagal egzekucijų skaičių po Kinijos ir Irano.

2020 metais Egipte mirties bausmė įvykdyta mažiausiai 57 asmenims, nurodo „Amnesty International“.