Baltarusijos režimas migrantų krizę suorganizavo tyčia: apgaulingais pažadais dėl lengvo kelio į ES viliojo atvykėlius, o paskui siuntė juos veržtis pro Lenkijos, Lietuvos ir Latvijos sienas, tokiu būdu keršijant blokui už sankcijas, paskelbtas Minsko režimui dėl represijų prieš opoziciją.

Jeigu Baltarusijoje esantys migrantai „nori išvykti – prašom. Mes juos surinksime oro uoste. Tik kodėl lėktuvo šiandien neatsiuntė?“, viename posėdyje sakė A. Lukašenka, turėdamas galvoje atšauktą reisą, kuriuo kažkiek atvykėlių turėjo būti repatrijuoti į Iraką. Jo žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra BelTA.

Posėdyje dalyvavę pareigūnai atsakė, kad trikdžiai susiję su skrydžio išlaidų apmokėjimu.

„Tuomet tegul europiečiai sumoka. Irgi niekšai: „Skyrėme jums pinigų – milijonus, tūkstančius... Pinigų čia negavom nė vienos kapeikos. Raudonasis Kryžius ir visi kiti. Kol kas mes maitiname ir girdome šiuos žmones ne jų sąskaita. Tai mums labai svarbu“, – sakė A. Lukašenka ir pridūrė: „Kiek kainuoja toks reisas? Ir nėra kam apmokėti. Tegul Europos Sąjunga apmoka.“


Tuo metu ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis anksčiau šią savaitę sakė, kad Bendrijos ekspertų grupė išvyko į Baltarusiją aptarti techninių klausimų, susijusių su nelegalių migrantų, susirinkusių prie Lenkijos sienos, repatriacija.

„Nedidelė grupė, atstovaujanti Europos Komisijai ir Europos išorės veiksmų tarnybai (EIVT), vyksta į Minską. Bus kalbama apie techninius kontaktus, siekiant nustatyti, ko reikia žmonių repatriacijai supaprastinti“, – antradienį sakė J. Borrellis.

Jis akcentavo, kad kalbama tik apie techninių klausimų išsprendimą, o ne apie visapusiškas derybas su Minsku. Briuselis tokių derybų atsisako.

Apie 200 migrantų Minsko oro uoste laukia skrydžio į Iraką. Apie tai lapkričio 25 d. pranešė Saugumo tarybos valstybės sekretorius Aliaksandras Volfovičius.

„Remiantis mūsų turimais duomenimis, šiandien turėjo būti surengtas evakuacinis reisas iš Irako, skirtas tiems pabėgėliams, kurie panoro sugrįžti namo, pargabenti. Tiesa, šiandien ne visi iš jų nori sugrįžti į Iraką, nes prieš keletą dienų pasirodė informacija, kad Kurdistano teritorijoje prasidėjo kariniai veiksmai“, – A. Volfovičių citavo BelTA.

Jo teigimu, „skrydis dėl kažkokių priežasčių šiandien neįvyko, lėktuvas į Baltarusiją neatskrido“.

„RIA Novosti“, cituodama „Iraqi Airways“, rašė, kad evakuacinis reisas migrantams iš Minsko pargabenti Irako užsienio reikalų ministerijos prašymu buvo atidėtas neapibrėžtam laikotarpiui.

Tuo tarpu Saugumo tarybos valstybės sekretorius pasiskundė, kad ES nepadeda.

„Kur Europos Sąjungos pagalba? Jos paprasčiausiai nėra“, – pareiškė jis.

„Radio Mir“ skelbia, kad reiso atšaukimo priežastis – iš ES negautas apmokėjimas už jo surengimą.

Kaip informavo „Telegraf“, kad skrydis atšauktas, paaiškėjo dar lapkričio 24-ąją. Lėktuvas turėjo išskristi 14.30 val.
Buvo pranešta, kad iš Baltarusijos planavo išskristi 100 migrantų, bet, kaip nurodė Minsko oro uosto darbuotojai, „reisas atšauktas „Iraqi Airways“ sprendimu“.