Šalies valdančioji koalicija trečiadienį paskelbė pareiškimą, kuriame pasmerkė ilgus metus trukusius žmogaus teisių pažeidimus ir atsiprašė nukentėjusiųjų, pranešė valstybinė naujienų agentūra TASR.

Sterilizacijų skaičių galima nusakyti tik apytiksliai, tačiau nukentėjo mažiausiai keli tūkstančiai moterų, savo oficialioje svetainėje pranešė vyriausybės atstovė romams.

Vyriausybės teigimu, priverstinės sterilizacijos buvo vykdomos 1966–1989 metais, kad būtų apribotas vaikų gimstamumas romų mažumos grupėje. Tačiau vyriausybė pripažįsta, kad net ir komunizmui žlugus 1990–2004 m. pagimdžiusios romų moterys klinikose buvo neteisėtai spaudžiamos sutikti su sterilizacija.

Žmogaus teisių organizacijos ir Europos Taryba daugelį metų reikalauja, kad Slovakija pripažintų daugelį metų trukusius sistemingus žmogaus teisių pažeidimus romų atžvilgiu ir atlygintų aukoms žalą.

Europos Tarybos žmogaus teisių komisarė Dunja Mijatovič tviteryje pasveikino atsiprašymą kaip svarbų pirmąjį žingsnį. Tačiau ji teigė, kad reikia greitai sukurti kompensavimo mechanizmą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)