Lapkričio 25 ir 27 d. skrydžiai atšaukti. Trečiadienio vakarą skelbta tik apie vieną atšauktą skrydį, vėliau paaiškėjo, kad neįvyks ir antrasis.

„Taip, lapkričio 25 d. skrydžio ir kito, suplanuoto šeštadienį, nebus. Negaliu pasakyti, dėl kokių priežasčių“, – RIA sakė „Iraqi Airways“ atstovas.

Apie vieną atšauktą skrydį trečiadienį pranešė ir Minsko oro uostas.

„Patvirtiname, kad lapkričio 25 d. reisas atšauktas“, – TASS pranešė oro uostas, nenurodęs priežasties.

Anksčiau buvo pranešta, kad „Iraqi Airways“ susitarė su Baltarusija dėl kito skrydžio daliai irakiečių migrantų evakuoti iš Baltarusijos, jis buvo suplanuotas lapkričio 25 dienai.

Padėtis Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje komplikavosi anksčiau šį mėnesį, prie Lenkijos sienos iš Baltarusijos pusės susirinkus keliems tūkstančiams migrantų iš Vidurinių Rytų, norinčių patekti į ES.

Lenkijos pareigūnai padėtį apibūdina kaip sunkiausią akimirką nuo krizės pasienyje pradžios.

Europos Sąjunga kaltina autoritarinį Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija keršijant už bloko sankcijas Minskui dėl represijų prieš opoziciją.

Migrantai šalia sienos įkūrė stovyklą, kai Lenkija pasienyje dislokavo karius, kad šie neleistų atvykėliams neteisėtai patekti į šalį. Praėjusią savaitę Baltarusijos pareigūnai likvidavo šią stovyklą, perkėlę migrantus į logistikos centrą šalia Kuznicos-Bruzgių kontrolės punkto.

Praėjusią savaitę irakiečių oro linijų „Iraqi Airways“ lėktuvas specialiu reisu iš Minsko namo parskraidino per 400 migrantų.

Iš Baltarusijos pasienio į Iraką sugrįžę migrantai praėjusią savaitę pasakojo patyrę kančias ir neslepė liūdesio, kad taip ir nepavyko pasiekti Europos Sąjungos.

Praėjusį ketvirtadienį lėktuvu namo parskraidinti beveik 400 migrantų, daugiausia tai Irako kurdai. Irake, Kurdistano autonominio regiono sostinės Erbilio oro uoste – grįžtantys iš Baltarusijos.

Apie 400 irakiečių, daugiausiai kurdų, taip ir nerado kelio į Europą. Dabar jie pasakojo, ką iš tiesų teko patirti Baltarusijoje.

„Būčiau pasilikęs iki mirties, bet mano šeimai grėsė pavojus. Jei per metus ar dvejus situacija Irake nepagerės, vėl išvyksiu. Jei nebus išeities, būsiu priverstas išvykti“, – kalbėjo vienas grįžęs migrantas.

„Jei atvirai, dabar labai liūdžiu. Kai išvykau į Baltarusiją džiaugiausi. Dabar visiems liūdna. Žmonės grįžo, nes neturėjo kito pasirinkimo. Visi tie jaunuoliai neturi darbo, bet grįžo. Ką galime padaryti, jei kelias uždarytas?“ – sakė kitas.

Daliai jų kelionė baigėsi Erbilio oro uoste, kiti keliavo iki Bagdado.

„Miške praleidau apie 10 dienų. Kol sunkiai susirgau. Jie stūmė mus lauk, vertė vėl eiti, įstūmė į Lietuvą. Buvau vienas ir grįžau atgal“, – pasakojo dar vienas migrantas.

Migrantai neslėpė, kaip su jais elgėsi Baltarusijos pareigūnai.

„Tarp Lenkijos ir Baltarusijos labai kentėjom. Baltarusijos kariai pasako, kad nuveš į Lenkiją, bet nuveža į Lietuvą. Atima telefono kortelę, palieka miške ir liepia eiti. Gyvensi, ar mirsi – tavo problema. Atėmė mūsų vandenį ir išmetė mus miške. Tris dienas ten praleidome nežinodami, ar galime grįžti į miestą. Tikrai daug iškentėjom“, – apmaudą liejo Arsedas Mehdis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)