Pirmasis nuo 2012 metų aukšto lygio vizitas Ankaroje surengtas išvakarėse nusmukus Turkijos liros kursui ir tęsiantis nestabiliam laikotarpiui šalies ekonomikoje.

Abu Dabis ir Ankara per konfliktą Libijoje rėmė priešingas puses, taip pat laikosi skirtingų nuomonių kitais regioniniais klausimais – pavyzdžiui, dėl dujų telkinių žvalgymo Viduržemio jūros rytuose.

Dvišaliai santykiai buvo itin įtempti nuo 2017 metų, kai Saudo Arabijos iniciatyva arabų šalys, įskaitant JAE, paskelbė blokadą Katarui. Doha yra viena artimiausių Ankaros sąjungininkių.

Prieš derybas R. T. Erdoganas trečiadienį pasitiko šeichą Mohammedą ant reprezentacinio mėlynojo kilimo prezidento rūmuose Ankaroje.

Po to susitikimo buvo iškilmingai pasirašyti keli susitarimai, kurių turinys nebuvo atskleistas. Vėliau rūmuose buvo numatyta formali vakarienė.

„JAE paskelbė apie 10 mlrd. dolerių vertės fondo, skirto investicijoms Turkijoje remti, steigimą“, – pranešė oficialioji Emyratų naujienų agentūra WAM.

Šiuo žingsniu siekiama „paremti Turkijos ekonomiką ir paskatinti dvišalį bendradarbiavimą“, pridūrė agentūra.

R. T. Erdoganas šiemet stengiasi pagerinti ryšius su regioniniais varžovais, įskaitant Egiptą, augant Ankaros diplomatinei izoliacijai, dėl kurios išseko užsienio investicijos, ypač iš Vakarų valstybių.

Pagrindas draugiškų santykių atkūrimui buvo padėtas per rugpjūtį įvykusį JAE delegacijos vizitą, taip pat per R. T. Erdogano ir faktinio JAE valdovo šeicho Mohammedo pokalbį telefonu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją