„Patvirtiname, kad reisas atšauktas“, – pranešė oro uostas, nenurodęs priežasties.

Anksčiau buvo pranešta, kad „Iraqi Airways“ susitarė su Baltarusija dėl kito skrydžio daliai irakiečių migrantų evakuoti iš Baltarusijos, jis buvo suplanuotas lapkričio 25 dienai.

Antradienį šalies Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad pirmadienį Baltarusiją paliko 118 migrantų, išskridusių į tėvynę iš Minsko nacionalinio oro uosto.

Tai naujausias deeskalacijos ženklas sprendžiant šią krizę, per kurią keli tūkstančiai migrantų, daugiausia atvykėliai iš Vidurinių Rytų, norintys patekti į Europos Sąjungą, įstrigo Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje.

„Vien per vakar 118 asmenų išskrido iš Minsko nacionalinio oro uosto, ir toks darbas vyksta kiekvieną dieną... Tie 118 asmenų išskrido individualia tvarka, vidaus reikalų institucijos, pasieniečiai padėjo jiems užpildyti dokumentus ir kirsti valstybės sieną“, – antradienį sakė žurnalistams VRM pilietybės ir migracijos departamento viršininkas Aliaksejus Biahunas.

„Šiandien dar viena užsienio valstybių piliečių grupė yra Minsko oro uoste, jau praėjo visas muitinės bei pasienio procedūras ir laukia išvykimo į savo šalis“, – pridūrė jis.

A. Biahunas nenurodė, kur vyksta šie žmonės, tačiau sakė, kad kelių valstybių, tarp jų Sirijos bei Irako, ambasados organizuoja repatriacijos skrydžius savo piliečiams, „patekusiems į keblią padėtį“.

Šiais metais per Baltarusijos sieną į Lietuvą, Latviją ir Lenkiją pateko keli tūkstančiai migrantų, dauguma jų – iš Irako. Lietuvoje ir Lenkijoje dėl migrantų krizės pasienyje įvesta nepaprastoji padėtis, Latvijoje – ekstremalioji padėtis, pradėtos statyti pjaunančios vielos užtvaros, sustiprinta sienos apsauga.

Padėtis Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje komplikavosi anksčiau šį mėnesį, prie Lenkijos sienos iš Baltarusijos pusės susirinkus keliems tūkstančiams migrantų iš Vidurinių Rytų, norinčių patekti į ES. Lenkijos pareigūnai padėtį apibūdina kaip sunkiausią akimirką nuo krizės pasienyje pradžios.
Europos Sąjunga kaltina autoritarinį Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija keršijant už bloko sankcijas Minskui dėl represijų prieš opoziciją.

Migrantai šalia sienos įkūrė stovyklą, kai Lenkija pasienyje dislokavo karius, kad šie neleistų atvykėliams neteisėtai patekti į šalį. Praėjusią savaitę Baltarusijos pareigūnai likvidavo šią stovyklą, perkėlę migrantus į logistikos centrą šalia Kuznicos-Bruzgių kontrolės punkto.

Praėjusią savaitę irakiečių oro linijų „Iraqi Airways“ lėktuvas specialiu reisu iš Minsko namo parskraidino per 400 migrantų.

A. Biahunas sakė, kad Minskas dirba su Ženevoje įsikūrusia Tarptautine migracijos agentūra ir Jungtinių Tautų vyriausiojo pabėgėlių reikalų komisaro biuru (UNHCR), ieškodami būdų išgabenti migrantus iš pasienio zonos.

Šių organizacijų atstovai atvyko į Baltarusiją ir su šalies valdžia tariasi dėl „bendrų žingsnių migrantų krizei išspręsti“.

Valstybinė naujienų agentūra BelTA pranešė, kad Europos Komisijos atstovai lankosi logistikos centre, į kurį buvo perkelti migrantai.

Pirmadienį autoritarinis Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka pareiškė, kad planuojama daugiau repatriacijos skrydžių.

„Stengsimės padaryti viską, ko šie žmonės, pabėgėliai, panorės. Jų norai mums yra įstatymas. Jie nori grįžti į Iraką, Siriją – matote, organizavome skrydį. Jei pavyks surinkti šių žmonių, ruošime dar vieną skrydį mėnesio pabaigoje“, – citavo jį BelTA.

Humanitarinės pagalbos organizacijos nurodo, kad nuo krizės pradžios vasarą abipus sienos gyvybės neteko mažiausiai 11 migrantų.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)