„Yra konstitucinė praktiką, kad koalicinė vyriausybė atsistatydina, kai pasitraukia viena partija“, – žurnalistams sakė socialdemokratė M. Andersson.

„Nenoriu vadovauti vyriausybei, kurios teisėtumu bus abejojama“, – pridūrė ji.

Anksčiau trečiadienį Švedijos parlamentarai trečiadienį išrinko Socialdemokratų partijos lyderę M. Andersson premjere. M. Anderson, iki šiol ėjusi finansų ministrės pareigas, tapo pirmąja moterimi Švedijos premjero poste.

54-erių M. Andersson keičia atsistatydinantį premjerą Stefaną Lofveną, užsitikrinusi 117 parlamentarų paramą. Dar 57 įstatymų leidėjai susilaikė, o 174 balsavo „prieš“.

Pagal Švedijos sistemą kandidatui į ministrus pirmininkus nereikia parlamento daugumos palaikymo, tiesiog reikia, kad balsų „prieš“ nebūtų daugiau kaip pusė (175).

Premjerė buvo paskirta paskutinę minutę sugebėjus susitarti su Kairiąja partija dėl pensijų padidinimo mainais į palaikymą per trečiadienio balsavimą.

Tačiau maža Centro partija atšaukė palaikymą M. Andersson biudžeto projektui dėl nuolaidų, padarytų Kairiajai partijai. Tuomet parlamente nebepakako balsų biudžetu patvirtinti.

Parlamentas priėmė alternatyvų biudžeto projektą, pateiktą opozicinės konservatyvios Nuosaikiųjų partijos, krikščionių demokratų ir kraštutinių dešiniųjų Švedijos demokratų partijos.

Galutiniu smūgiu tapo žaliųjų lyderio Pero Bolundo pareiškimas, kad jo partija netoleruos opozicijos „istorinio biudžeto, pirmąkart parengto kartu su kraštutiniais dešiniaisiais“, ir pasitraukimas iš koalicijos.

Be to, žalieji pabrėžė, kad opozicijos planai sumažinti akcizą benzinui ves prie didesnės taršos šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis.

Paskelbusi apie savo atsistatydinimą M. Andersson išreiškė viltį, kad vėliau bus vėl bus išrinkta vadovauti mažumos vyriausybei, sudarytai tik iš socialdemokratų.

Parlamento pirmininkas Andreasas Norlenas sakė, kad priėmė M. Andersson atsistatydinimą ir kad susieks su partijų lyderiais prieš ketvirtadienį priimdamas sprendimą dėl tolesnių veiksmų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)