Vašingtonas antradienį nurodė, kad tęs derybas su Talibanu po spalio 9–10 dienomis vykusio abiejų šalių atstovų pirmojo susitikimo Kataro sostinėje.

Afganistanas ir Amerika kitą savaitę Katare pradeda naują derybų etapą“, – paskelbė Talibanas savo oficialioje arabiškoje socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje.

„Šiame etape bus kalbama apie naujo skyriaus abiejų šalių politiniuose santykiuose pradžią, ekonominių klausimų sprendimą ir ankstesnio Dohos susitarimo sąlygų įgyvendinimą“, – sakoma pranešime.

JAV Valstybės departamentas nurodė, kad numatomos dvi savaites truksiančios derybos bus susijusios su keliais klausimais, tokiais kaip kova su islamistų grupuotėmis „Islamo valstybė“ (IS) ir „al Qaeda“ , taip pat su humanitarine pagalba.

Dėmesio derybose taip pat bus skirta JAV ir Afganistano piliečių, bendradarbiavusių su Vašingtonu per 20 metų trukusį karą, saugiam išvykimui iš šalies.

Amerikiečių delegacijai vadovaus JAV specialusis atstovas Afganistanui Thomas Westas.

Praėjusią savaitę Th. Westas pareiškė, kad bet kokia finansinė ir diplomatinė Vašingtono parama Talibanui turi būti teikiama su tam tikromis sąlygomis.

Pasak jo, Talibanas turi suformuoti įtraukią vyriausybę, gerbti mažumų, moterų ir mergaičių teises ir užtikrinti joms lygias galimybes gauti išsilavinimą ir įsidarbinti.

Tarptautinės bendruomenės nepripažįstamos Talibano vyriausybės užsienio reikalų ministras Amiras Khanas Muttaqi praėjusią savaitę atviru laišku paragino JAV Kongresą atblokuoti prieigą prie Afganistano turto, įšaldyto rugpjūtį Afganistane pasikeitus valdžiai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)