Tačiau oras išpuolė vėsus ir lietingas, tad šventė persikėlė į uždaras patalpas – barus, klubus ir privačius namus, tapdama sunkiu išbandymu vakcinų, skirtų suvaldyti ypač lengvai plintančią deltos atmainą, veiksmingumui. Per ateinančias dvi savaites buvo užregistruota daugiau kaip tūkstantis COVID-19 atvejų: tai sudrebino pasitikėjimą skiepais ir paskatino JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrus patalpose grąžinti privalomas kaukes.

Po keturių mėnesių mokslininkai, tiriantys žmones, kurie užsikrėtė virusu, jau turi reikšmingų įžvalgų apie imunitetą stiprinantį natūralios infekcijos poveikį po vakcinacijos.
Svarbu tai, kad jų išvados suteikia užuominų apie imuninę apsaugą, kurios reikia, kad koronavirusas nustotų kelti grėsmę visuomenės sveikatai, o pandemija galiausiai pasibaigtų.

„Mūsų duomenys iš tikrųjų nušviečia Provinstauno kohortą iš naujos perspektyvos, – teigia Danas Barouchas, Harvardo medicinos mokyklos profesorius ir Bostono Beth Israel virusologijos ir vakcinų tyrimų centro vadovas. – Iš pradžių tai buvo laikoma vakcinos nesėkmės įrodymu. Tiesą sakant, aš tvirtinčiau, kad tai kaip tik yra vakcinos sėkmės įrodymas. Šios vakcinos daro tai, ką ir turi daryti.“

Protrūkis Provinstaune – nedideliame kurortiniame miestelyje, esančiame pačioje Keipkodo viršūnėje (šnekamojoje kalboje jis vadinamas „P-taunu“) – buvo pirmasis gerai aprašytas didelis infekcijų, susijusių su deltos atmaina, klasteris pilnai vakcinuotoje populiacijoje.

Maždaug trys ketvirtadaliai COVID-19 atvejų – žmonės, kurie mažiausiai prieš 14 dienų buvo pasiskiepiję dviem „Pfizer Inc.“ arba „Moderna Inc.“ vakcinų dozėmis arba viena „Johnson & Johnson“ doze.

Protrūkio zondas

Beveik 80 proc. šių vadinamųjų proveržio infekcijų buvo simptominės. Nors dauguma jų sukėlė tik lengvą ar vidutinio sunkumo ligą, COVID-19 banga pilnai paskiepytame klasteryje paskatino valstijos ir miestelio sveikatos pareigūnus pradėti intensyvų tyrimą.

Jie nustatė, kad ir paskiepytų, ir neskiepytų žmonių virusinės medžiagos kiekis ant nosies tamponų mėginių buvo panašus. Šis stebinantis atradimas pavertė niekais optimistiškus lūkesčius, kad skiepai gali nutraukti SARS-CoV-2 perdavimą, juo labiau, kad deltos atmaina du kartus užkrečiamesnė.

Bostono Broad instituto COVID-19 detektyvai panaudojo genomo sekos duomenis ir atsekė protrūkį iki saujos infekuotų žmonių, įskaitant tikėtiną daugiau nei 80 proc. atvejų šaltinį.

Jų darbas įrodė, kad COVID-19 gali plisti net ir tarp pilnai paskiepytų žmonių. Įdomus faktas: tyrėjai taip pat nustatė, kad užsikrėtusieji Provinstaune – atvykę iš 21 valstijos – sugrįžę namo tik nežymiai prisidėjo prie deltos pakurstytos JAV epidemijos.

Rezultatas pasirodė guodžiantis, nes patvirtino tai, kas jau žinoma apie imunizaciją, sakė Helen Petousis-Harris, Oklando universiteto vakcinologė.

„Skiepai nuo COVID-19 yra geriausias būdas apsisaugoti nuo sunkios ligos ir mirties, tačiau jie negali visiškai apsaugoti nuo užsikrėtimo SARS-CoV-2 virusu arba jo perdavimo, – paaiškino mokslininkė. – Vis dėlto, jei esate pasiskiepijęs ir užsikrėtėte, tikimybė, kad platinsite virusą, yra mažesnė nei tuo atveju, jei būtumėte neskiepytas.“

Staigus pažadinimas

Išsami analizė, atlikta D. Baroucho Harvardo laboratorijoje, padeda paaiškinti, kodėl taip yra. Kartu su kolegomis mokslininkas išnagrinėjo 35 vakcinuotų žmonių, testuotų dėl COVID-19 Provinstauno protrūkio metu, imuninį atsaką.

Užsikrėtusiųjų organizme smarkiai padidėjo virusą blokuojančių antikūnų ir virusą naikinančių T ląstelių kiekis – įskaitant 34 kartus didesnį deltos atmainą neutralizuojančių antikūnų kiekį, palyginus su tais, kurie nebuvo užsikrėtę.

Infekcija, pasigauta praėjus penkiems–šešiems mėnesiams po skiepų, staigiai supurtė organizmo imuninę atmintį, ir ši ėmė generuoti galingus, konkrečiai į deltą nukreiptus antikūnus ir T ląsteles, kurios padėjo nugalėti virusą, kol jis nesukėlė sunkios ligos ir neturėjo galimybės išplisti toliau.

„Manome, kad tai, ko gero, ir yra atsakymas, kodėl paskiepyti žmonės, jei pasigauna proveržio infekciją, dažniausiai serga lengvai: jų organizme greitai kyla labai stiprus antikūnų ir T ląstelių atsakas, kuris ir sukontroliuoja virusą, – paaiškino D. Barouchas per „Zoom“. – Tikėtina, kad tie asmenys turės aukštą imuniteto lygį ilgesnį laiką.“

Jis ketina stebėti žmones, kuriems kilo proveržio infekcija, kad išsiaiškintų jų imuniteto trukmę.

„Ar imuninis atsakas ir toliau išlieka aukšto lygio, ar laikui bėgant mažėja? – svarsto D. Baruchas. – Tai labai svarbus klausimas, į kurį reikia atsakyti.“

„Anamnestinis atsakas“

Mokslininkai tai vadina „anamnestiniu atsaku“: kai nykstantį imunitetą sustiprina susidūrimas su virusu. Tikėtina, kad šis modelis pasireikš platesniu mastu, nes koronavirusas ir toliau plinta visame pasaulyje – taip pat ir tarp žmonių, turinčių stipresnį ar silpnesnį imunitetą.

Pasaulyje jau sušvirkšta daugiau nei 7,52 milijardo COVID-19 vakcinos dozių, nors skiepijamasi netolygiai. Iki šiol didžiojoje Užsachario Afrikos dalyje imunizuota mažiau nei 10 proc. žmonių, rodo „Bloomberg Covid-19 Vaccine Tracker“ duomenys.

Manoma, kad ligos sunkumas ir galimybės plisti ilgainiui mažės, nes kiekvienas susidūrimas su koronavirusu lavina imuninę sistemą greičiau atpažinti ir reaguoti tiek į esamas, tiek į būsimas jo atmainas.

Laikui bėgant SARS-CoV-2 greičiausiai nustos kelti grėsmę visuomenės sveikatai ir bus panašus į koronavirusus, sukeliančius paprastą peršalimą, sakė H. Petousis-Harris iš Oklando universiteto.

„Žinoma, norėtume, kad žmonių imuninis atsakas po revakcinacijos sustiprėtų, – pridūrė D. Barouchas, padėjęs sukurti „Johnson & Johnson“ vakciną. – Tačiau realybėje dar bus proveržio infekcijų atvejų, jie nebus reti, bet ir nekels pernelyg didelio susirūpinimo, nes daugeliu atvejų išprovokuos tik lengvą susirgimą.“

Pasak jo, reikia daugiau tyrimų apie proveržio infekcijas. Be to, svarbu apskaičiuoti atkaklių simptomų, dažnai vadinamų užsitęsusiu COVID-19, riziką ir nuo jų apsaugančio imuniteto lygį.

„Daugeliu atveju tikimasi, kad periodinis susidūrimas su liga, po kurio infekcija nepasireiškia arba praeina be simptomų, sustiprins imunitetą ir jo atmintį, – sakė Shane’as Crotty, San Diego La Jolla instituto Infekcinių ligų ir vakcinų tyrimų centro profesorius. – Jei matysime, kad SARS-CoV-2 atveju taip pat kyla besimptomės proveržio infekcijos, tai bus akivaizdus to paties fenomeno įrodymas.“