Kinijos žiniasklaida užblokavo visas nuorodas į Peng Shuai kaltinimus po to, kai ji savo patvirtintoje „Weibo“ paskyroje paskelbė 1500 simbolių esė, kurioje papasakojo, kad buvęs vicepremjeras Zhangas Gaoli, su kuriuo ji buvo užmezgusi daugelį metų trukusius nenuolatinius santykius, vertė ją mylėtis.

Komentarai jos paskyroje buvo išjungti, istorija pašalinta iš kiniškų socialinių tinklų, o tarptautiniai televizijos kanalai ją paminėjus atjungiami nuo eterio.

Vieninteliai valstybinės žiniasklaidos pranešimai apie tenisininkę pasirodė Vakarų socialinės žiniasklaidos platformose, kurios Kinijoje nėra plačiai prieinamos. Taip pat nebuvo jokių pranešimų apie 30 minučių trukusį S. Peng pokalbį su Tarptautinio olimpinio komiteto atstovais, kurie teigė, kad ji patikino prezidentą Thomasą Bachą, jog yra saugi.

Pirmadienį Kinijoje vis dar buvo galima perskaityti TOK pranešimą.

Hu Xijinas, komunistų partijos remiamo „Global Times“ vyriausiasis redaktorius, šeštadienį tviteryje paskelbė vaizdo įrašą, kuriame užfiksuoti pirmieji Peng Shuai kadrai nuo tada, kai prieš beveik tris savaites ji pareiškė kaltinimus politikui.

Visgi X. Hu „Weibo“ paskyroje, turinčioje 24 milijonus sekėjų, nebuvo užsiminta apie skandalą – ir jis nebuvo apžvelgtas jo laikraštyje.

Tokia cenzūra išduoda sprogstamą Peng Shuai kaltinimų poveikį politinėje sistemoje, draudžiančioje kadrams megzti nesantuokinius santykius.

Skandalas kilo jautriu metu: prezidentas Xi Jinpingas kitais metais ruošiasi beprecedentei trečiajai kadencijai, o Kinija ateinančių metų pradžioje rengiasi žiemos olimpinėms žaidynėms.

Pasaulio teniso žvaigždės, įskaitant Sereną Williams ir Novaką Djokovičių, praėjusią savaitę pareikalavo sužinoti Peng Shuai buvimo vietą, o Moterų teniso asociacija pagrasino nutraukti veiklą Kinijoje, jei Peng Shuai negalės laisvai kalbėti.

Po TOK pareiškimo organizacija pranešė, kad vis dar nesijaučia nuraminta, rašė „The Guardian“, remdamasis asociacijos atstovu spaudai ir pirmininku Steve’u Simonu.

S. Simonas penktadienį parašė Kinijos ambasadoriui JAV, perspėdamas, kad jo organizacija nerengs šalyje turnyrų, jei negalės užtikrinti žaidėjų saugumo, pranešė „New York Times“.

Kampanija, kuria bandoma išsiaiškinti Peng Shuai buvimo vietą, prasidėjo tada, kai Kinijos valstybinio žiniasklaidos kanalo CGTN žurnalistas savo tviterio paskyroje įkėlė tris besišypsančios S. Peng nuotraukas.

Paskui pasirodė X. Hu vaizdo įrašai, kuriuose teniso žvaigždė su draugais vakarieniauja Pekine ir lankosi jaunimo teniso turnyre.

„Ar kuri nors mergina sugebėtų taip žavingai šypsotis, jei patirtų spaudimą?“ – rašė X. Hu.

Sekmadienį „Phoenix New Media Ltd.“ valdomame tinklalapyje ifeng.com buvo paskelbta ir daugiau nuotraukų, kuriose S. Peng šypsosi Pekino teniso taurės turnyre.

Pranešimas, kuriame nepateikta jokių tenisininkės atvejo detalių nei kitų užuominų į skandalą, buvo pirmasis kartas per kelias savaites, kai Kinijos naujienų svetainė, prieinama žemyninėje šalies dalyje, užsiminė apie Peng Shuai.

Europos Sąjunga ragina Kiniją pateikti „patikrinamų įrodymų“ apie teniso čempionės Peng Shuai, kuri apkaltino įtakingą politiką seksualiniu priekabiavimu, buvimo vietą ir saugumą.
„Raginame atlikti išsamų ir skaidrų kaltinimų tyrimą“, – trečiadienį AFP sakė ES diplomatinės tarnybos atstovė žiniasklaidai.

„Mes matėme tariamas Peng Shuai pastabas ir filmuotą medžiagą iš jos viešo pasirodymo. Tačiau pranešimai tiek apie įtarimus dėl prievartos, tiek apie tai, kad jos nebuvo matyti dvi savaites, tebekelia didelį nerimą“, – ES atstovė žiniasklaidai Nabila Massrali sakė agentūrai AFP.

„Negalime komentuoti pačių kaltinimų, tačiau raginame atlikti išsamų ir skaidrų tyrimą“, – sakė ji.

Jungtinės Tautos, JAV ir Didžioji Britanija taip pat pareikalavo pateikti įrodymų apie Peng buvimo vietą ir saugumą.

Kinijos užsienio reikalų ministerija antradienį sureagavo, pareikšdama, kad „žmonės turėtų liautis sąmoningai ir piktybiškai kurstę“ ginčus dėl Peng.

Tačiau N. Massrali sakė, kad „prašymai pateikti patikimą informaciją yra teisėti ir išlieka“.

Ji sakė: „Mes vis dar raginame Kinijos vyriausybę pateikti nepriklausomų ir patikrinamų įrodymų apie jos saugumą ir buvimo vietą“.