Aukomis pernelyg dažnai abejojama – esą smurtą jos išprovokuoja savo elgesiu ar apranga, tad smurtautojai smurtaują dėl pagrįstų priežasčių. Toks dėmesio nukreipimas nėra retas. Iš tikrųjų, 27 proc. ES piliečių mano, kad seksas be sutikimo tam tikromis aplinkybėmis gali būti pateisinamas. Tačiau seksas be sutikimo yra išprievartavimas.

Smurtas dėl lyties ir smurtas šeimoje yra nepateisinamas.

Priversti visuomenę tai suprasti nėra lengva, nes tokie pateisinimai mūsų kultūroje gali būti įsišakniję labai giliai. Pavyzdžiui, prievartos naratyvą savo apgaulingu grožiu maskuoja kai kurie meno ir literatūros šedevrai.

Štai kad ir mitas apie Dafnę ir Apoloną. Ovidijaus papasakotoje istorijoje Apolonas sužeidžiamas Kupidono strėle ir taip pateisinama jo užgimusi meilė nimfai. Ovidijaus pasakojime Dafnė sprunka nuo besivejančio Apolono. Nors nuo fizinio užpuolimo išsigelbėja, dėl Apolono aistros ji jėga nutildoma ir paverčiama medžiu.

Kad visuomenė keistųsi ir nyktų neteisingas smurto dėl lyties supratimas, reikia ankstyvojo švietimo, įskaitant lytinį švietimą, ir investicijų į išsamią visiško smurto netoleravimo visuomenėje koncepciją. Realia pokyčių varomąja jėga gali tapti tokie visuomeniniai judėjimai kaip „#MeToo“.

Šis judėjimas padėjo milijonams moterų išdrįsti prabilti.

Europos Komisija savo ruožtu siekia didinti informuotumą tokiomis iniciatyvomis kaip „#SayNoStopVAW“ ar JT kampanija „UNiTE“. Smurtas dėl lyties jau seniai nusipelnė didesnio dėmesio, o jį turi lydėti įvairūs pokyčiai.

Pastangų šioje srityje turėtų dėti ir kur kas daugiau vyrų. Naratyvą pakeisime tik visi drauge. Ne mažiau svarbu ne tik užkirsti kelią pakartotiniam smurtavimui, bet ir įtraukti pačius smurtautojus. Lemiamą reikšmę čia turi tinkamas požiūris. Smurtautojams skirtose programose turi būti šviečiama smurto dėl lyties ir jo daromo poveikio klausimais, o intervencija ribojama narkomanijos ir psichikos ligų gydymu.

Kalbant apie aukų apsaugą, mūsų pareiga – užkirsti kelią antrinei viktimizacijai, kuri pati savaime yra smurto dėl lyties netinkamo supratimo padarinys. Visos ES valstybės narės turi didinti investicijas į specialistų, įskaitant teisėjus, policininkus ir socialinius darbuotojus, rengimą, kad jie gebėtų užduoti tinkamus klausimus ir nustatyti tinkamus orientyrus.

Europos teisėjų mokymo tinklas, kuriam iš ES biudžeto kasmet skiriama 11 mln. EUR, yra surengęs seminarų tokiomis temomis kaip smurtas dėl lyties ir smurtas šeimoje, seksualinis išnaudojimas ir prekyba žmonėmis, taip pat smurto prieš moteris ir vaikus aukų teisės.

Mūsų supratimas apie smurtą dėl lyties turi neatsilikti nuo naujųjų technologijų naudojimo. 2020 m. apklausos duomenimis, priekabiavimą internete yra patyrusios 58 proc. mergaičių, o 50 proc. jų teigė virtualiajame pasaulyje priekabiavimą patiriančios dažniau nei fiziniame. Pastaraisiais metais šie skaičiai tik didėjo. Pandemija ir su ja susiję suvaržymai daugelį mūsų privertė daugiau naudotis internetu ir aiškiai parodė, kad ir skaitmeninė realybė turi būti saugi.

Smurtas dėl lyties gali būti ir yra patiriamas visur: darbe, mokykloje, gatvėje, internete. Jis veikia žmogaus sveikatą ir gerovę ir riboja galimybę gerai jaustis visuomenėje. Smurtas dėl lyties nėra nei duotybė, nei neatskiriama kurios nors kultūros dalis, todėl gali būti užkardytas. Pirmas žingsnis į visišką tokio smurto išnaikinimą – pripažinimas, kad jis egzistuoja. Todėl Europos Komisija netrukus pasiūlys pirmąjį teisės aktą dėl kovos su smurtu dėl lyties ir smurtu šeimoje ir jų prevencijos.

Tarptautinę kovos su smurtu prieš moteris dieną raginame ir jus prisidėti prie šios problemos sprendimo. Būkite jautrūs ir kelkite šį klausimą savo aplinkoje. Parodykite, kad smurtui nepritariate. Šiai problemai išspręsti reikalinga kiekvieno parama.