Jų darbdavys, visuomeninis transliuotojas NRK, sakė, kad Halvoras Ekelandas ir Lokmanas Ghorbani buvo sulaikyti be jokių paaiškinimų sekmadienio vakarą, prieš pat skrydį namo. Tai nutiko likus lygiai metams iki turnyro, prasidėsiančio turtingame Persijos įlankos emyrate 2022 m. lapkričio 21 dieną.

Maždaug po 30 valandų žurnalistai buvo paleisti nepateikus jokių kaltinimų ir trečiadienio rytą nusileido Osle.

Norvegijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad aptarti žurnalistų atvejo iškviestas Kataro pasiuntinys Osle.

„NRK žurnalistų areštas Katare nepriimtinas“, – sakė Norvegijos ministras pirmininkas Jonas Gahras Store. „Laisva spauda yra labai svarbi veikiančiai demokratijai, – parašė jis tviteryje. - Labai džiaugiuosi, kad Halvoras Ekelandas ir Lokmanas Ghorbani buvo paleisti".

J. G. Store pridūrė, kad šis reikalas dar labiau išryškino šių metų Nobelio taikos premijos žurnalistams Dmitrijui Muratovui iš Rusijos ir Marijai Resai iš Filipinų svarbą.

Kataro pareigūnai patvirtino, kad du žurnalistai buvo sulaikyti už įsibrovimą į privačią nuosavybę. „Komandai Katare buvo suteikta prieiga filmuoti, kur jie norėjo“, – sakoma Vyriausybės komunikacijos biuro pranešime. „Jiems buvo suteikti visi filmavimo leidimai, kurių jie prašė prieš atvykstant, ir buvo pasiūlyta susitikti su aukšto rango valdžios ir trečiųjų šalių pareigūnais“.

„Tačiau šios laisvės negali prieštarauti bendrų įstatymų reikalavimams, kuriuos žurnalistų komanda sąmoningai ir tyčia pažeidė“.

Šiaurės šalys, įskaitant Norvegiją, pirmosios prisidėjo prie pasipylusios pasaulinės kritikos dėl sprendimo apdovanoti Katarą 2022 m. čempionatu ir spaudė šalį gerinti darbuotojų gerovę. Teisių grupės kaltina Katarą, kad šalis, įgyvendindama didžiulius Pasaulio čempionato projektus, naudojasi pigia migrantų darbo jėga – šie darbuotojai dažnai baudžiami pavojingomis sąlygomis, jų laisvės ribojamos.

Šalis griežtai atmeta bet kokią kritiką ir tvirtina, kad reformavo savo darbo įstatymus ir priėmė nediskriminuojantį minimalų valandinį atlyginimą – maždaug 1,16 euro.

Norvegijos olimpinio komiteto vadovė Berit Kjoll pavadino areštus „šokiruojančiais ir visiškai nepriimtinais“. „Turime nustoti atiduoti svarbias sporto varžybas rengti šalims, kurios negerbia spaudos ir saviraiškos laisvės“, – sakė ji.

Raginimai Norvegijai boikotuoti Pasaulio futbolo čempionatą įgavo pagreitį, bet galiausiai po balsavimo birželį buvo atmesti. Tada Norvegija užėmė trečią vietą G grupėje po Nyderlandų ir Turkijos ir nepateko į turnyrą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją