Anot Ukrainos sienos apsaugos tarnybos, šioje „specialioje operacijoje“ prie šalies sienos su Baltarusija dalyvauja Nacionalinės gvardijos kariai, policijos pareigūnai, ginkluotosios pajėgos ir kitų rezervų kariai. „Patruliavimui ir stebėsenai taip pat bus aktyviai naudojama aviacija ir dronai“, – teigiama tarnybos pranešime.

Ukraina prie savo sienos su Baltarusija dislokavo 8,5 tūkst. papildomų karių ir baiminasi, kad gali būti įvelta į migrantų krizę, kurios metu prie Europos Sąjungos (ES) išorinių sienų iš Baltarusijos atvyko tūkstančiai migrantų. Briuselis kaltina Minską dirbtinai sukūrus šią krizę, tačiau pastarasis kaltinimus neigia.

Kijevas taip pat nerimauja, kad prie šalies sienos su Baltarusija gali įvykti karinis puolimas.

Ukrainos karinės žvalgybos vadovas praėjusį savaitgalį leidiniui „The Military Times“ teigė, kad Rusija prie Ukrainos sienų sutelkė daugiau kaip 92 tūkst. karių ir rengiasi iki sausio pabaigos ar vasario pradžios inicijuoti puolimą.

Maskva šiuos teiginius atmeta ir savo ruožtu skundžiasi, anot jos, didėjančiu NATO aktyvumu regione.

Ukraina antradienį teigė, kad turi apginti savo teisę į nepriklausomybę, ir visoje šalyje surengė karines pratybas.


Į Ukrainą atplukdyti du JAV patruliniai laivai

Du JAV pasiųsti patruliniai laivai Ukrainos kariniam jūrų laivynui stiprinti antradienį atplukdyti į pietinį Odesos uostą, Vakarų šalims baiminantis, kad Rusija galbūt rengia invaziją į kaimyninę šalį.

Pasak AFP fotografo, du „Island“ klasės patruliniai kateriai, kurie yra Vašingtono saugumo pagalbos paketo dalis, į Juodosios jūros uostą buvo atgabenti krovininiu laivu.

Kartu su kitais dviem tokio pat tipo laivais, kuriuos Ukraina gavo 2019 metais, šie kateriai užtikrins Ukrainos „jūrų saugumą“ Juodojoje ir Azovo jūrose, sakoma Gynybos ministerijos pranešime.

Vakarų šalys šį mėnesį išreiškė nerimą dėl pranešimų apie Rusijos karinius veiksmus netoli Ukrainos, o JAV pareiškė, kad joms kelia „rimtą susirūpinimą“ naujas karių telkimas pasienyje.

Maskva atmeta vis gausėjančius Vakarų tvirtinimus, kad Rusija galimai ruošiasi įsiveržti į Ukrainą.

Atstovas žiniasklaidai Dmitrijus Peskovas taip pat sakė, kad bet kokie JAV veiksmai siunčiant daugiau technikos ir karinių patarėjų į Ukrainą tik dar labiau padidins įtampą.


Nuo 2014 metų, kai prasidėjo konfliktas su Rusijos remiamais separatistais, JAV skyrė 2,5 mlrd. dolerių paramą Ukrainos pajėgoms.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba gyrė Vašingtono karinę pagalbą, sakydamas, kad JAV nuo 2014 metų yra Kijevo „saugumo partnerė Nr. 1“.

Pirmadienio vakarą kalbėdamas per televiziją jis sakė, kad Ukraina per pastarąsias savaites gavo ginklų ir technikos, kurie yra dalis naujo 60 mln. dolerių paketo, apie kurį anksčiau šiais metais paskelbė JAV prezidentas Joe Bidenas.

„Tai labai konkretūs dalykai, stiprinantys mūsų gynybinius pajėgumus“, – sakė D. Kuleba.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)