M. Anderson tapo pirmąja moterimi Švedijos premjero poste.

54-erių M. Andersson keičia atsistatydinantį premjerą Stefaną Lofveną (Stefaną Lioveną), užsitikrinusi 117 parlamentarų paramą. Dar 57 įstatymų leidėjai susilaikė, o 174 balsavo „prieš“.

Pagal Švedijos sistemą kandidatui į ministrus pirmininkus nereikia parlamento daugumos palaikymo, tiesiog reikia, kad balsų „prieš“ nebūtų daugiau kaip pusė.

M. Andersson, anksčiau šį mėnesį perėmusi vadovavimą Socialdemokratų partijai, vėlai antradienį susitarė su Kairiąja partija didinti pensijas mainais į paramą jai per trečiadienio balsavimą.

Anksčiau M. Andersson parėmė Socialdemokratų koalicijos partneriai žalieji ir Centro partija.

Tačiau pirmą nesėkmę M. Andersson patyrė dar prieš išrinkimą. Centro partija paskelbė, kad per balsavimą neprieštaraus M. Andersson paskyrimui, bet dėl nuolaidų Kairiajai partijai atšauks savo paramą vyriausybės biudžetui per kitą, vėliau trečiadienį rengiamą balsavimą.

Tai reiškia, kad M. Andersson tikriausiai turės valdyti su biudžetu, pateiktu opozicinės konservatyvios Nuosaikiųjų partijos, krikščionių demokratų ir kraštutinių dešiniųjų Švedijos demokratų partijos.

M. Andersson premjero įgaliojimus oficialiai perims ir savo vyriausybę pristatys penktadienį.

Septynerius metus Švedijos vyriausybei vadovavęs S. Lofvenas lapkričio 10 dieną Socialdemokratų partijos suvažiavime pasitraukė iš partijos vadovų, o vėliau – ir iš premjero posto. Tokio žingsnio buvo tikėtasi, nes juo S. Lofveno įpėdinei suteikiama pakankamai laiko pasirengti 2022 metų rugsėjį šalyje įvyksiantiems visuotiniams rinkimams.

Socialdemokratai pakeitė savo lyderį partijai artėjant prie žemiausių visų laikų populiarumo reitingų, iki kitų rinkimų likus mažiau nei metams.

Nors Švedija jau seniai lyderiauja lyčių lygybės klausimais, jai dar nėra vadovavusi premjerė moteris.

Kitos Šiaurės Europos valstybės – Norvegija, Danija, Suomija ir Islandija – jau yra turėjusios moterų vyriausybės vadovių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)