Pareigūnai prieš protestuotojus, kurie padegė pastatų, įskaitant policijos nuovadą ir vieną namelį netoli parlamento, panaudojo ašarines dujas, sakė policijos atstovas.

Jis negalėjo patvirtinti, kad protestai buvo nesėkmingas bandymas nuversti premjerą Manassehą Sogavarę.

„Priešais parlamentą susirinko minia; tikslių skaičių nežinau, bet minia buvo didžiulė, – naujienų agentūrai AFP sakė atstovas. – Kaip viešai spėliojama, jie ketino priversti premjerą atsistatydinti, bet mes dar aiškinamės motyvus.“

„Svarbu tai, kad policija dabar kontroliuoja padėtį, gatvėse nieko nėra“, – pabrėžė jis ir pridūrė, kad policija neturi informacijos apie jokius sužeistus žmones.

Australijos oficiali rekomendacijų keliautojams tarnyba „Smart Traveller“ įspėjo Saliamono salų sostinėje esančius australus būti atsargius.

„Padėtis Honiaroje rutuliojasi su pilietiniais neramumais. Prašom būti atsargiems, likti ten, kur esate, jei tai saugu, ir vengti minių“, – sakoma įspėjime.

Pranešama, kad smurtavo protestuotojų grupė, šią savaitę atvykusi į Honiarą iš kaimyninės Malaitos salos.

Manoma, kad šie žmonės nepatenkinti tuo, ką vadina centrinės vyriausybės nesirūpinimu, taip pat šalies 2019 metų sprendimu diplomatiškai palaikyti ne Taivaną, o Kiniją.

Daug Malaitos bendruomenių užmezgė glaudžius ryšius su Taibėjumi, o salos administracija ne kartą skundėsi dėl draugystės su Kinija.

Įtampa tarp salų kėlė neramumus ir privertė dislokuoti australų vadovaujamas taikos palaikymo pajėgas, buvusias čia nuo 2003 iki 2017 metų.

Po 2006 metų visuotinių rinkimų šalyje vyko riaušės. Pasklidus gandams, kad ryšių su Pekinu turinčios kompanijos suklastojo rezultatus, buvo nušluota didelė Honiaros kinų kvartalo dalis.

Honiaroje įsikūrę įstatymų leidėjai iš Malaitos šią savaitę paskelbė pareiškimą ir paragino protestuotojus iš jų salos susilaikyti nuo smurto.

„Niokojamos tokių veiksmų pasekmės mūsų žmonėms ir ateičiai nublokš šalį atgal 20 metų“, – sakoma pareiškime.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją