Rusija šiuo metu visapusiškai naudoja gamtines dujas kaip geopolitinį ginklą prieš Ukrainą ir kitas Europos valstybes“, – sakė „Naftogaz“ generalinis direktorius Jurijus Vitrenka. Todėl JAV sankcijos yra „galinga priemonė“ šioms Rusijos pastangoms sustabdyti.

Tuo pat metu Ukrainos ambasadorius Vokietijoje Andrijus Melnykas apkaltino Vokietiją neveiklumu. „Nors nuo bendros deklaracijos paskelbimo praėjo 123 dienos, iki šiol nepadaryta visiškai nieko, kad būtų pašalinta esama ekonominė ir saugumo grėsmė Ukrainai dėl dujotiekio „Nord Stream 2“, – sakė A. Melnykas trečiadienio laikraščiui „Die Welt“.

Pirmadienį JAV Kongresui pateiktoje Valstybės departamento ataskaitoje įvardyti du laivai ir viena su Rusija susijusi bendrovė „Transadria Ltd“, dalyvaujanti tiesiant dujotiekį „Nord Stream 2“.

Bendrovei „Transadria Ltd“ bus taikomos sankcijos pagal Europos energetinio saugumo apsaugos įstatymą (PEESA), o jos laivas „Marlin“ bus įvardytas kaip įšaldytas turtas, pareiškime nurodė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.

Kartu su pirmadienio veiksmais prezidento Joe Bideno administracija jau taiko sankcijas aštuoniems asmenims ir paskelbė, kad 17 jų laivų yra įšaldytas turtas dėl dujotiekio projekto.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad tai dar vienas „atgrasus pavyzdys“, kaip JAV bando apsunkinti Rusijos bendrovių gyvenimą. „Mes atitinkamai reaguosime į šiuos nedraugiškus žingsnius“, – sakė jis.

Kremliaus atstovas žiniasklaidai Dmitrijus Peskovas apkaltino JAV „neteisėtais veiksmais“. Ypač Maskvos ir Vašingtono noro atnaujinti dialogą didelės įtampos laikais kontekste tai – netinkamas tam būdas, jį citavo agentūra „Interfax“.