Vidaus reikalų ministrė Karen Andrews sakė, kad Irano remiama šiitų grupuotė „toliau grasina teroristiniais išpuoliais ir teikia paramą teroristinėms organizacijoms“ bei kelia „realią“ ir „įtikimą“ grėsmę Australijai.

Izraelis ir JAV jau seniai laiko „Hizbollah“ teroristine grupuote, tačiau kitos sostinės nenori taikyti sankcijų šios grupuotės politiniam sparnui, nes būgštauja, kad tai gali trukdyti palaikyti ryšius su Libano valdžia.

„Hizbollah“ sudaro du sparnai – politinis ir sukarintas. Tai vienintelis judėjimas Libane, atsisakęs nusiginkluoti, kai 1990-aisiais baigėsi pilietinis karas.

Judėjimas, atliekantis itin reikšmingą vaidmenį Libano politiniame gyvenime, kaltinamas pilietinio karo Sirijoje kurstymu siunčiant per sieną tūkstančius kovotojų palaikyti prezidento Basharo al Assado režimo.

2006 metais tarp „Hizbollah“ ir Izraelio vyko trumpas, bet kruvinas karas.

Kritikai kaltina šį judėjimą dėl buvusio ministro pirmininko Rafiko Hariri (Rafiko Haririo) nužudymo 2005 metais. Jis taip pat kaltinamas blokavęs pražūtingo 2020 metų sprogimo Beiruto uoste tyrimus.

Kai kurios šalys stengiasi atskirti „Hizbollah“ politinį sparną nuo sukarinto sparno, būgštaudamos, kad viso judėjimo uždraudimas gali dar labiau destabilizuoti padėtį Libane ir kliudyti kontaktams su valdžia.

Australija tokios politikos laikėsi nuo 2003 metų, kai uždraudė „Hizbollah“ vadinamąją Išorės saugumo organizaciją. Ji priklauso judėjimo sukarintam sparnui ir daugiausia užsiima slaptomis operacijomis užsienyje.

Nuo dabar Australijoje, kur gyvena didelė libaniečių bendruomenė, draudimas bus taikomas viso judėjimo nariams ir „Hizbollah“ finansiniams rėmėjams.

Izraelio vyriausybės vadovas Naftali Bennettas padėkojo savo „draugui“ Australijos premjerui Scottui Morrisonui už šį žingsnį.

„Hizbollah“ yra Irano remiama teroristinė organizacija Libane, atsakinga už nesuskaičiuojamą daugybę atakų Izraelyje ir visame pasaulyje“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

„Gerokai pavėluota“

Kanbera nenurodė, kodėl šis sprendimas buvo priimtas dabar, Libanui išgyvenant gilią politinę ir ekonominę krizę. Beveik 80 proc. libaniečių gyvena žemiau skurdo ribos.

2022 metų kovą Libane numatyti rinkimai, o šalyje auga visuomenės pyktis dėl nepotizmo ir valdančiojo šalies elito korupcijos.

Pastarasis Kanberos žingsnis gali atnešti politinių taškų Australijos konservatorių vyriausybei prieš ateinančiais metais numatytus rinkimus.

Prieš 2018-ųjų rinkimus S. Morrisonas žengė netikėtą žingsnį ir pripažino Vakarų Jeruzalę Izraelio sostine. Tai padėjo pelnyti papildomų balsų Sidnėjuje, kur gyvena nemaža žydų bendruomenė.

Buvęs JAV kovos su terorizmo finansavimu pareigūnas Matthew Levittas, šiuo metu dirbantis Vašingtono Artimųjų Rytų politikos institute, naujienų agentūrai AFP sakė, kad šis Kanberos žingsnis yra „gerokai pavėluotas“.

Birželį per klausymus Australijos parlamente M. Levittas sakė, kad ankstesnio draudimo nepakanka. Anot jo, „Hizbollah“ turi struktūrą ir veikia kaip viena organizacija“.

„Pastaraisiais metais „Hizbollah“ teroristinių sąmokslų ir neteisėtų finansinių schemų sąraše figūruoja Australijos piliečiai ir/ar veikla Australijos teritorijoje“, – sakė M. Levittas.

Trečiadienį Australijos vyriausybė taip pat paskelbė, kad įtrauks į teroristinių organizacijų sąrašą ultradešiniųjų grupuotę „The Base“(Bazė).

„Tai smurtinga, rasistinė neonacių grupuotė. Saugumo agentūroms žinoma, kad ji planuoja teroristines atakas“, – sakė K. Andrews.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją