„Brangūs draugai Londone ir Didžiojoje Britanijoje, prašom ateiti į protą“, – ragino Vokietijos Europos reikalų ministras Michaelis Rothas, atvykęs į Briuselį derybų su kolegomis.

„Tai ne žaidimas... Po galais, mes norime dirbti drauge kaip partneriai ir draugai“, – sakė jis ir pridūrė, kad laikytis ES ir JK susitarimų dėl ryšių po „Brexito“ „neturėtų būti taip jau sunku“.

Griežti žodžiai iš vienos įtakingiausių ES narių rodo, kad ES derybininkas Marošas Šefčovičius, atsakingas už ryšius su JK, turi visišką Europos sostinių paramą.

M. Šefčovičius turėjo išklausyti ministrus prieš šeštą susitikimą su britų kolega, „Brexito“ ministru Davidu Frostu. Po kelių dienų įvyksiančiame susitikime bus ieškoma išeities iš aklavietės, susidariusios dėl JK reikalavimų peržiūrėti prekybos su Šiaurės Airija protokolą.

Sekmadienį M. Šefčovičius sakė, kad proveržiui reikia „didelio [JT] judesio“, Londonui grasinant sustabdyti šį protokolą. Tokiu atveju galėtų kilti prekybos karas tarp Britanijos ir ES.

„Noriu padėkoti savo kolegoms europiečiams už jų solidarumą ir paramą“, – sakė Airijos Europos reikalų ministras Thomas Byrne'as (Tomas Birnas).

„Tai labai, labai svarbus metas ir mes labai raginame britus padėti kuo greičiau užbaigti šį procesą“, – pridūrė jis.

Britanijos santykiams su Prancūzija taip pat pakenkė ginčas dėl žvejybos teisių. Prancūzų laivams sunku gauti licencijas JK savivaldos sričiai Normandijos saloms priklausančiame Džersyje, esančiame netoli Normandijos krantų.

„Mes prašome... taikyti susitarimą; tai nėra nauji reikalavimai“, – po pirmadienį Paryžiuje įvykusio susitikimo su D. Frostu sakė prancūzų Europos reikalų ministras Clement'as Beaune'as.

Susitikimas su D. Frostu buvo „teigiamas ženklas“, bet nesutarimų lieka, pridūrė C. Beaune'as.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją