„Tebesitęsiantis orą ligoninėje gaudančių pacientų košmaras“ šiuo metu apsiriboja praktiškai vien neskiepytais pacientais, konstatuoja seras, profesorius Andrew Pollardas, rašo „The Guardian“.

Nors itin lengvai plintanti viruso delta atmaina ir toliau sargdina tūkstančius, pilnai paskiepyti užsikrėtusieji patiria tik „lengvus infekcijos simptomus“, kurie „nesukelia didesnių problemų, tik nepatogumų“.

Savo straipsnyje „The Guardian“ A. Pollardas teigia: „Didžiajai daliai visuomenės pandemija jau tapo tylia epidemija, kurią pamatyti galima tik dėl paskutinio oro gurkšnio ligoninėse kovojančių pacientų nuotraukose... Tas tebesitęsiantis košmaras, apėmęs Jungtinės Karalystės ligoninių intensyviosios terapijos skyrius, šiuo metu apsiriboja vien neskiepytais pacientais. Iš esmės COVID-19 nebėra pasiskiepijusiųjų liga, skiepai tam, su keliomis išimtimis, praktiškai padarė galą“.

Mokslininkai viltingai mano, kad sustiprinanti skiepų dozė ir vasarą dėl delta atmainos plitimo įgytas natūralus imunitetas padės Jungtinei Karalystei išvengti naujų viruso bangų, nuo ko kenčia dalis Europos.

Jungtinė Karalystė, kur ribojimai imti laisvinti vasarą, o šalis minima tarp daugiausia savo gyventojų paskiepijusių Europos šalių, greičiausiai, anot A. Pollardo, naujo smarkaus viruso smūgio išvengs: „Šalyse, kur pasiskiepiję mažiau žmonių, situacija ligoninėse žymiai blogesnė nei Jungtinėje Karalystėje“.

Nepaisant to, A. Pollardas, vienas iš „Oxford/AstraZeneca“ vakcinos kūrėjų, sako, kad COVID ir šią žiemą vis dar kaip reikiant spaus šalies sveikatos priežiūros sistemą – nepasiskiepijusiems pacientams ir pilnai paskiepytiems garbaus amžiaus pacientams, sergantiems lėtinėmis ligomis, reikės intensyvaus gydymo ir nemažai išteklių.

„Naujausia viruso banga Jungtinėje Karalystėje, kuri šiuo metu sparčiai kaupiasi ir likusioje Europoje, į šalies ligoninių intensyviosios terapijos skyrius paguldys daugiausia nepasiskiepijusių pacientų. Norint užkirsti kelią sunkiems atvejams, tiems žmonėms būtina kuo skubiau gauti abi skiepo dozes“, – sako Oksfordo universiteto profesorius Brianas Angusas, padėjęs A. Pollardui parengti straipsnį.

„Tų, kuriems pasisekė gauti skiepus, istorija kiek kitokia. Daugumai pasiskiepijusiųjų ta lengva infekcija sukelia ne daugiau nepatogumų kaip elementarų diskomfortą“, – teigia akademikai.

Tik silpnos sveikatos, lėtines ligomis sergantiems ir imunitetą slopinančius preparatus vartojantiems asmenims, anot A. Pollardo ir B. Anguso, COVID infekcija vis tiek „gali būti labai pavojinga“ ir sukelti „rimtų, gyvybei grėsmę keliančių sveikatos problemų bei spaudimą sveikatos priežiūros sistemai“.

Naujų ir besivystančių kvėpavimo takų virusų grėsmės patarėjų grupės (NERVTAG) narys, profesorius Peteris Openshaw BBC pirmadienį sakė esąs labai patenkintas, kad Jungtinei Karalystei pavyksta išvengti ribojimų, apie kurios jau kalba didžioji dalis Europos.

Nepaisant to, jis pridūrė: „Tai, kaip Jungtinėje Karalystėje sparčiai plinta virusas, kelia nerimą. Asmeniškai norėčiau, kad labiau pasistengtume mažindami tuos skaičius. Žinome, kad veiksminga priemonė – apsauginės veido kaukės, nes yra daug dėl įvairių priežasčių nepasiskiepijusių asmenų, o mums būtina riboti viruso cirkuliaciją ir toliau nemažinti skiepijimo tempo“.

„Norimo rezultato neduos viena konkreti priemonė, mums padės tik jų visuma: tai ir sustiprinanti skiepų dozė, ir apsauginės veido kaukės, ir atsargumas“, – konstatuoja P. Openshaw.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)