Padėti žmogui atimti sau gyvybę Italijoje techniškai yra neteisėta, tačiau 2019 metais Konstitucinis Teismas nusprendė, kad ne visada yra nusikaltimas padėti numirti „nepakeliamas“ kančias patiriančiam, bet galinčiam priimti sąmoningą sprendimą žmogui.

Mario, sunkvežimio vairuotojas iš Markės regiono centrinėje Italijoje, yra prižiūrimas 24 valandas per parą nuo tada, kai prieš 10 metų, įvykus nelaimingam atsitikimui, jam lūžo stuburas ir jis liko visiškai nejudrus.

Jis jau seniai kovoja už leidimą gauti gyvybę atimančius vaistus ir rugpjūčio mėnesį sakė laikraščiui „La Stampa“: „Noriu panaudoti nedidelį savo jėgų likutį tam, kad sulaukčiau orios mirties.“

Pasak jam padėjusios Lucos Coscioni asociacijos, agituojančios už žmogaus teises ir mokslinių tyrimų laisvę, regioninis etikos komitetas, įvertinęs gydytojų ataskaitą, suteikė jam leidimą.

„Baisu, kad viskas taip ilgai truko, bet pagaliau pirmą kartą Italijoje etikos komitetas pripažino galimybę ligoniui numirti su pagalba“, – sakė asociacijos sekretorė Filomena Gallo.

Pagal Italijos įstatymus asmuo, padedantis kitam asmeniui atimti sau gyvybę, gali būti įkalintas nuo 5 iki 12 metų.

Tačiau Italijos Konstitucinis Teismas padarė išimtį asmenims, sergantiems nepagydoma liga, sukeliančia „nepakeliamas“ fizines ar psichologines kančias, kai jų gyvybė palaikoma gyvybę palaikančiais aparatais, tačiau jie gali priimti „laisvus ir sąmoningus sprendimus“.

Pasak asociacijos, praktiniai Mario situacijos klausimai dar bus sprendžiami, tačiau jis teigė, kad po šio sprendimo pajuto „palengvėjimą“.

„Visa per daugelį metų susikaupusi įtampa dingo“, – priduriama asociacijos pareiškime, kuriame cituojamas Mario.

2019 metais teismas paragino parlamentą patikslinti įstatymus, tačiau tai dar neįvyko, o Lucos Coscioni asociacija pasmerkė įstatymų leidėjų „paralyžių“.

Italijos valdžios institucijoms buvo įteikta peticija, kurioje raginama surengti referendumą šiuo klausimu, o balsavimas turėtų įvykti kitais metais.

Tačiau šalyje, kurioje Katalikų Bažnyčia vis dar yra įtakinga, tokioms pataisoms vis dar yra didelis pasipriešinimas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją