RSF išplatino pareiškimą, kuriame paragino Turkiją patraukti atsakomybėn visus asmenis, susijusius su J. Khashoggi ir dar vieno žinomo žurnalisto nužudymu, „ir nedelsiant imtis veiksmų, kad būtų nutrauktas nebaudžiamumas“.

Antradienį vyks jau penktas posėdis Stambulo teisme dėl J. Khashoggi nužudymo 2018 metų spalio mėnesį Saudo Arabijos konsulate Stambule. Jame 26 įtariamieji iš Saudo Arabijos yra teisiami už akių.

Kovo mėnesį teismas atsisakė kaip įrodymą priimti išslaptintą JAV ataskaitą, kurioje sakoma, kad Saudo Arabijos princas Mohammedas bin Salmanas pritarė šiai operacijai.

RSF pažymėjo, kad prieš 16 mėnesių bylos nagrinėjimą pradėjęs teismas atmetė J. Khashoggi sužadėtinės Hatice Cengiz prašymą įtraukti JAV žvalgybos ataskaitą į bylą.

„Tas faktas, kad kaltintojai ir teismas dar neaptiko jokių galimų žmogžudystės pėdsakų, siejančių ją su Saudo Arabijos sosto įpėdiniu princu, kelia nerimą dėl teisingumo perspektyvų ir verčia abejoti, ar Turkijos teismai tikrai sugebės užtikrinti teisingumą, nepriklausomą nuo bet kokios politinės įtakos“, – pridūrė RSF.

59 metų J. Khashoggi, rašęs straipsnius JAV laikraščiui „The Washington Post“, buvo nužudytas Saudo Arabijos konsulate Stambule, kur ketino susitvarkyti dokumentus santuokai su Turkijos pilietybę turinčia sužadėtine H. Cengiz.

Teismas jau išklausė trijų Saudo Arabijos konsulate dirbusių turkų parodymus.

Nevyriausybinė organizacija taip pat pažymėjo, kad trečiadienį vyks naujausias prokurdiškam Stambulo laikraščiui „Ozgur Gundem“ rašiusio apžvalgininko Musos Antero nužudymo bylos nagrinėjimas.

M. Anteras buvo nužudytas 1992 metais, tačiau kitais metais įsigalios jo neišaiškintos nužudymo bylos senaties terminas.

Žiniasklaidos laisvę ginančios organizacijos pareiškime sakoma, kad M. Antero byloje „teisingumas nebuvo įvykdytas“, ir nors „Turkijos valstybė pripažino savo dalyvavimą M. Antero nužudyme ir išreiškė apgailestavimą [dėl jo] 1998 metais, tačiau, nepaisant to, teisingumas vis tiek veikiausiai nebus įvykdytas“.

„M. Antero nužudymo byla konkrečiai parodo, kad teisingumo procesas Turkijoje patiria politinę įtaką“, – nurodė RSF.

Pareiškime taip priduriama, kad nuo 1990 metų Turkijoje buvo nužudyta arba dingo maždaug 40 žurnalistų.

Anksčiau šiais metais RSF sudarytame Pasaulio spaudos laisvės indekse Turkija užima 153 vietą tarp 180 valstybių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją