Tai pirmieji kokios nors užsienio valstybės Libano tyrimui perduoti atvaizdai.

A. Bouhabibas išreiškė viltį, kad jie padės išsiaiškinti, kas įvyko tą tragišką dieną. Ministras lankosi Maskvoje ir kalbėjo po susitikimo su rusų kolega Sergejumi Lavrovu.

„Padėkojome... už palydovų [padarytus] 2020 metų rugpjūčio 4-osios sprogimo Beiruto uoste atvaizdus ir perduosime juos Libano teismų sistemai, vildamiesi, kad jie padės atskleisti tiesą apie šią Libaną ištikusią tragediją“, – spaudos konferencijoje sakė A. Bouhabibas.

Rusijos kosmoso agentūra „Roskosmos“ pranešė, kad paprašius Libano prezidentui Micheliui Aounui pateiks iš palydovų padarytų nuotraukų.

Vienas Libano teismų sistemos pareigūnas, neturėjęs įgaliojimų kalbėtis su žiniasklaida ir todėl nenorėjęs skelbti savo vardo, sakė, kad tai pirmieji Libano gauti atvaizdai, padaryti sprogimo dieną. Prašymai kitoms šalims kol kas nebuvo patenkinti, kai kurios valstybės nurodė, kad jų palydovai sprogimo metu Libano nestebėjo.

S. Lavrovas išreiškė viltį, kad nuotraukos padės Libano tyrimui, temdomam teisinių ir politinių ginčų.

Pasak S. Lavrovo, nuotraukose matyti Beiruto uostas prieš sprogimą ir po jo.

„Roskosmos“ ekspertai sakė, kad jie turėtų padėti specialistams išsiaiškinti, kas įvyko, pagal sugriovimo pobūdį“, – nurodė jis.

„Tikėkimės, kad Libano ekspertai, tikriausiai padedant kolegoms iš užsienio, išsiaiškins šį reikalą, tapusį rimtu politiniu dirgikliu Libanui, – sakė S. Lavrovas. – Norėtume padėti kuo greičiau jį išspręsti.“

Beiruto oro uoste daug metų netinkamomis sąlygomis buvo laikoma kone 3 tūkst. tonų amonio nitrato trąšų – itin sprogios medžiagos. Pernai rugpjūčio 4 dieną trąšos užsidegė ir gaisras sukėlė didžiulį sprogimą. Per jį žuvo 216 žmonių, o dar daugiau kaip 6 tūkst. buvo sužeisti, dalis sostinės tapo panaši į karo zoną.

Incidentas vadinamas vienu didžiausių nebranduolinių sprogimų pasaulyje. Tačiau praėjus daugiau kaip metams vis dar nežinoma, kas sukėlė pradinį gaisrą, kas buvo atsakingas už amonio nitrato laikymą uoste ir kodėl jis ten buvo laikomas taip ilgai.

Tyrimas susidūrė su daugybe kliūčių, įskaitant vidaus politinius ginčus ir atsakovų – buvusių vyriausybės pareigūnų ar dabartinių parlamentarų – teisinius skundus. Dabar tyrimas yra sustabdytas iki teismas nuspręs dėl prašymo pakeisti tyrimui vadovaujantį teisėją Tareką Bitarą.

Libano pareigūnai abejojo jo sąžiningumu arba atsisakydavo bendradarbiauti su juo.

Minėtas teismų sistemos pareigūnas sakė, kad Rusijos perduotos nuotraukos bus slaptos, o kol teismas nuspręs dėl T. Bitaro, jas turės generalinis prokuroras. Kol kas neaišku, kada teismas priims sprendimą.

T. Bitaras yra antras tyrimui vadovaujantis teisėjas. Pirmąjį teismas nušalino po panašių jam pareikštų kaltinimų. Politikai, kurių daugelis žinojo apie trąšų buvimą uoste, kaltina teisėją šališkumu ar tyrimo politizavimu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)