Po pirmadienio konsultacijų su parlamentinėmis partijomis prezidentas Klausas Iohannisas pavedė N. Ciuca iš centro dešinės PNL suformuoti vyriausybę. Tai antras N. Ciuca mandatas – lapkričio 2-ąją jis atsisakė pirmojo paaiškėjus, kad jam tikriausiai nepavyks užsitikrinti reikiamos parlamento paramos.

Po antro paskyrimo pirmadienį N. Ciuca sakė, jog Rumunijos piliečiai tikisi iš parlamento „stabilumo ir sprendimų“, įstatymų leidėjams stengiantis išspręsti sunkias COVID-19 ir energijos krizes, taip pat pradėti naudoti svarbius plėtros fondus iš Europos Sąjungos.

Balsavimas dėl pasitikėjimo naująja trijų partijų – liberalų, socialdemokratų ir mažos vengrų UDMR – koalicija planuojamas ketvirtadienį. Šios trys partijos drauge turi maždaug du trečdalius vietų parlamente.

„Tikiuosi, kad nuo ketvirtadienio galėsime pradėti rimtai dirbti vyriausybės komandos lygiu“, – sakė N. Ciuca.

Naujosios koalicijos partnerių susitarime numatyta pasikeičiančių premjerų koncepcija. N. Ciuca premjero poste dirbs pusantrų metų, o tada postą perims žmogus iš Socialdemokratų partijos (PSD). Šiai partijai priklausys svarbios Finansų, Transporto ir Gynybos ministerijos.

Politinė krizė maždaug 19 mln. gyventojų turinčioje Rumunijoje prasidėjo rugsėjo pradžioje, kai buvęs liberalas premjeras Florinas Citu atleido koalicijos jaunesniosios partnerės USR deleguotą teisingumo ministrą, šiam atsisakius pasirašyti regioninės infrastruktūros plėtros programą.

USR, reiškusi nuogąstavimus dėl pinigų panaudojimo skaidrumo, atsakydama pasitraukė iš trijų partijų koalicijos.

Spalio 5 dieną F. Citu vyriausybė buvo atstatydinta per balsavimą dėl nepasitikėjimo, kurį inicijavo socialdemokratai ir parėmė USR.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją